Kultúra

Známy prešovský rodák Peter Nagy: Splnil sa mi sen

Hudobná legenda a známy prešovský rodák Peter Nagy neskrýva radostné pocity. A ako sám vraví, splnil sa mu sen. Viac už v našom článku...

Ilustračný obrázok k článku Známy prešovský rodák Peter Nagy: Splnil sa mi sen
Zdroj: Pavol Karell

Prešovský rodák Peter Nagy vydáva nový album. CD s názvom Pianko obsahuje 13 piesní v akustických aranžmánoch. Ide o tichú verziu balád, pričom celkový zvuk piesní je založený na zvuku klavíra a sláčikového kvarteta.

V najlepšej chvíli

„Nahrávka albumu vznikala v najlepšej možnej chvíli. Po minuloročnom turné sme sa zišli onedlho v štúdiu a boli sme výborne zohratí. Nahrávali sme s istotou, v pohode a bez stresu. Kedysi som zbieral nahrávky sláčikových kvartet. Obdivoval som celkový ten zvuk. Kvarteto, to je rocková kapela krásnych starých čias. Zvlášť, keď v ňom hrajú skutoční umelci. Splnil sa mi sen,“ prezradil Peter Nagy.

Na album si Peter Nagy prizval špičkových hudobníkov. Pavol Bartovic je uznávaný klavirista, ktorý bol naposledy súčasťou kapely Československej Superstar 2018, hrá v skupine Modus a v kapele Mariky Gombitovej. Milan Adamec, druhý huslista Orchestra Slovenského Národného Divadla dal dokopy kvarteto zo svojich kolegov z orchestra. V tejto spolupráci vznikol album s nežným zvukom a nádychom klasickej hudby.

Zdroj: YouTube.com

Aj bonusová novinka

„Milujem pracovať s ľuďmi, ktorí nie sú profesionálne nudní. Vďaka aranžmánom s klavírom a sláčikovým kvartetom dostali piesne nový život, rozžiarili sa v novom svetle. Milan Adamec aj Palo Bartovic majú chuť robiť veci nezvyčajne, čo krásne vidieť na aranžmánoch klavíra aj sláčikov. Napríklad Poďme sa zachrániť je v trochu v štýle Vivaldi a Zákony hada zase na indický štýl 60-tych rokov,“ vysvetľuje Peter Nagy. Na albume nájdu priaznivci aj bonusovú novinku 50 Žiráf.

Podobný pocit

Nový album si Peter Nagy berie so sebou na Vianočné Pianko tour 2018, ktoré zahŕňa 11 koncertov, z toho 9 na Slovensku. „Pripravil som s priateľmi umelcami koncertný program Pianko, pretože som cítil, že potichu budú moje piesne znieť ešte hlasnejšie. Teším sa na turné, je to podobný pocit ako v roku 1988, kedy sme hrali s Indigom iba hlučné amfiteátre a športové haly, a potom sme vždy dvakrát do týždňa hrali tichý koncert. V maličkom Štúdiu S, dnes Štúdio L+S, plný porozumenia s divákmi. Dve krásne ale odlišné roviny vnímania. Spontánnosť a porozumenie,“ teší sa na koncerty Nagy.

Informácie redakcii sprostredkovala Nora Krchňáková

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM