Správy

Známa dedina na Spiši: Na bývalej úzkorozchodnej železnici buduje cyklochodník

Dedina na Spiši, v ktorej a v jej okolí sa je podľa slov jej starostu na čo pozerať. A ktorá na bývalej úzkorozchodnej železnici buduje cyklotrasu.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Reč je konkrétne o obci Smolnícka Huta, ktorá leží v okrese Gelnica. Potenciál obce vidí jej starosta Marián Pohly práve v turizme. Podľa jeho slov sa je na čo v dedine a v jej okolí pozerať. V tomto roku by mali na trase bývalej úzkorozchodnej železnice dokončiť cyklotrasu a zároveň náučný chodník.

Nápad

„Niekedy tu bola takzvaná úzkokoľajka, viedla z Gelnice do Smolníckej Huty, neskôr len z Mníška nad Hnilcom do našej obce – takisto sa to v 60. rokoch rozobralo a zlikvidovalo. Napadlo nám zriadiť po tejto trase cyklotrasu a náučný chodník, čiastočne sa nám to už podarilo," povedal s tým, že najhoršie práce majú za sebou.

Dodal, že zrealizovali ich z vlastných prostriedkov a s pomocou vlastných pracovníkov. Napríklad vyklčovali stromy, zrovnali terén a postavili nové mostíky. Trasa je dlhá približne sedem až deväť kilometrov. „Myslím, že dielo sa celkom podarilo. Treba to ešte presypať a zhutniť nejakým drobnejším materiálom, aby sa dalo na bicykli lepšie prechádzať. Dá sa prechádzať aj teraz, ale skôr na horskom," spresnil.

Obec v tomto roku získala z regionálneho príspevku pre najmenej rozvinuté okresy sumu 30 000 eur. Peniaze majú slúžiť na zvyšovanie návštevnosti a rozvoj cestovného ruchu v obci a zachovanie histórie technického diela. Pribudnúť by mali aj informačné tabule či oddychová zóna. Starosta verí, že práce sa podarí ukončiť do jesene.

Ako pripomenul, oblasť je bohatá na históriu baníctva, o čom svedčí napríklad i Banícky náučný chodník Smolník – Úhorná. V Smolníckej Hute je tiež Heimatstube – izba tradícií, ktorej časť je venovaná práve baníctvu.

Lákavá príroda

Hnilecká dolina je podľa starostu atraktívna aj nedotknutou prírodou, v lesoch rastú huby či lesné plody. „Neďaleko uvedenej cyklotrasy sa na Smolníckej píle dá nadviazať na Lesný náučný chodnik. Blízko máme Kúpele Štós aj bývalé banské mesto Smolník, ktoré má tiež veľmi pekné pamiatky. Pod obcou Úhorná je zas Smolnícky tajch. Lákavá je i Tereziánska štôlňa, ktorá je pod zemou a je dlhá asi dva kilometre. Vytesali ju ručne," povedal s tým, že sa tak stalo ešte v 18. storočí.

Čo sa týka ubytovania, v obci je už podľa jeho slov aj takzvaná prvá lastovička. Prenocovať sa dá i v neďalekom Smolníku. „Najprv treba pre tých turistov niečo pripraviť a ponúknuť im to. Myslím si, že potom sa rozbehne aj ubytovanie," uzavrel Pohly.

Nezabudnite si pozrieť aj fotogalériu zo Smolníckej Huty.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBJEKTÍVOM zo zaujímavej obce nášho regiónu: Už ste do nej niekedy zavítali?
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM