Kultúra

VIDEO: V Šaci varili guľáše s tajnými prísadami, okorenené priateľstvom a láskou

Obyvatelia Mestskej časti Košice-Šace zavŕšili leto Guľášmajstrom. V súťaži o najlepší guľáš súperilo šestnásť tímov.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: V Šaci varili guľáše s tajnými prísadami, okorenené priateľstvom a láskou
26
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Dnes24.sk

Od skorých ranných hodín sa ulicami šírila vôňa z kotlíkov s jedinečnými receptúrami. Podujatie sa organizovalo práve na 74. výročie SNP, 29. augusta. Prečo sa varil práve guľáš, nám vysvetlil starosta mestskej časti, Daniel Petrík: „Dlho sme rozmýšľali čo usporiadať, až sme nakoniec prišli na to, že ľudia sa najradšej realizujú pri varení guľáša a ako vidíme časom, je o to stále väčší a väčší záujem.“

Pred tromi rokmi začínali s varením guľáša s ôsmimi družstvami, minulý rok to bolo desať tímov a dnes ich je šestnásť. „Je to priestor pre improvizáciu, každý tam dáva svoje vlastné ingrediencie a má svoj vlastný postup. Urobili sme Guľášmajster, aby ľudia prišli ochutnať niečo tradičné, ale pri tom originálne v rámci tímov, a zároveň sa zabavili na sprievodných podujatiach,“ dodáva Petrík.

Guľáš z králika

Sprievodný program zahŕňali športové a kultúrne akcie. „Začíname seniorskou olympiádou, ďalej tu je tenisový kurt, hokejbalové ihrisko, neskôr príde mobilné planetárium, predstaví sa nám aj ľudový rozprávač Jožko Jožka, folklórna skupina Východňarské Šarkanice, gitarové duo Karlos G. & Janko P., či kapela Kapurková, v ktorej hrá aj náš starosta,“ opisuje podujatie kultúrna referentka, Janka Jaššová.

Kotlíky sa pomaličky plnili originálnymi guľášmi, v ktorých, ako nám prezradili, sa ukrývalo králičie mäso, tajné prísady každého tímu alebo kombinácia štyroch receptov. Všetky družstvá, sa ale zhodli na tom, že najpodstatnejšie je variť od srdca a okoreniť to priateľstvom.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák

Pozrite si v galérii, čo sa nám podarilo zachytiť…

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Guľaš majster Šaca
26
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM