Kultúra

VIDEO: Divadlo Thália uvedie muzikálovú verziu mládežníckeho románu

Prvou tohtosezónnou premiérou košického Divadla Thália bude muzikálová verzia románu Zsigmonda Móricza Buď dobrý až do smrti.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Divadlo Thália uvedie muzikálovú verziu mládežníckeho románu
Zdroj: TASR

Ako na pondelkovej tlačovej konferencii informoval režisér Péter Dudás, ide o moderné chápanie historickej hry, v ktorej sa predstaví desať detí.

Ako uviedol, prostredníctvom hudby Tibora Kocsáka a textov piesní Tibora Miklósa znova ožíva príbeh čestného 12-ročného chlapca, ktorý okúsi klamstvá života, nedokáže pretrpieť nespravodlivosť a naivne verí v silu čestnosti.

„Ide o základné dielo maďarskej literatúry, povinné čítanie. Dej sa odohráva v roku 1894 v slávnom debrecínskom kolégiu. Myslím si, že téma dobra je stále aktuálna,“ povedal Dudás.

Malí herci

Pripomenul, že zháňanie protagonistov komplikovali obmedzené možnosti, keďže ide o národnostné divadlo. Všetky deti, ktoré prišli na konkurz, napokon v muzikáli aj účinkujú.

Priznal tiež, že práca s detskými hercami nebola jednoduchá. Väčšina z nich sa totiž s podobným projektom doposiaľ nestretla. „Nebolo to ľahké, ale deti dnešnej modernej doby ľahko zvládajú takéto výzvy,“ dodal Dudás.

Muzikál s titulkami

Podľa dramaturga divadla Miklósa Forgácsa román často inscenujú viaceré divadlá. Ako povedal, niektoré výroky aj zľudoveli. „Napríklad: ‚Nechcem byť už v živote debrecínskym študentom,' alebo: ‚Ja by som chcel učiť celé ľudstvo.' Keď sa povie Misi Nyilas, je to etické krédo, že treba byť dobrým a veriť ľudstvu,“ dodal. Hlavnú úlohu stvárňuje Lóránt Képes a Márk Antal.

Muzikálové predstavenie Buď dobrý až do smrti bude v maďarčine a pre slovenských divákov s titulkami a simultánnym tlmočením do slúchadiel. Premiéra je naplánovaná na štvrtok (18. 10.) o 19.00 h.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM