Správy

V Kechneci vybudujú závod Handtmann s investíciou 90 miliónov eur, VIDEO

Nový závod spoločnosti Handtmann pre výrobu dielov pre automobilový priemysel s investíciou 90 miliónov eur pribudne v Kechneci pri Košiciach.

Zdroj: Dnes24.sk

V tamojšom priemyselnom parku v piatok 23. augusta slávnostne poklepali jeho základný kameň.

„Budeme tu vyrábať skrine spojok a prevodoviek. Prvé diely by sme mali vyrobiť v decembri 2020 a sériová výroba by sa mala rozbehnúť v roku 2021. Pri najväčšom rozbehu výroby budeme dodávať okolo 800.000 kusov za rok, pritom zamestnáme zhruba 160 ľudí,“ uviedol Alexander Iván, konateľ firiem Handtmann Slovakia a Handtmann Kechnec, s. r. o.

Postupný nábor

Závod bude dodávať spojkové skrine na ďalšie doplnenie dielmi do susednej firmy Magna. Nábor pracovníkov má byť postupný a v priebehu rozbiehania výroby.

Handtmann už má výrobný závod v Košiciach s približne 200 pracovníkmi, ide však podľa Ivána o odlišné kategórie strojov aj portfólio výrobkov a nehrozí zatváranie tohto pracoviska.

Práca aj pre ľudí z U.S.Steel

Predstaviteľ nemeckej spoločnosti Handtmann Hermann Hahn priblížil, že celková investícia 90 miliónov eur do závodu bude rozdelená na budovu a infraštruktúru, zlievareň a obrábacie stroje.

Pozemok v priemyselnom parku kúpila spoločnosť už v roku 2006 s plánom na nový veľký závod, vzhľadom na ekonomickú krízu však následne spoločnosť zmenila plány a uprednostnila výrobnú halu v Košiciach.

Pozitívne skúsenosti na Slovensku napokon podľa Hahna viedli k realizácii investície aj v Kechneci.

Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši privítal, že firma prišla do okresu Košice-okolie, kde je vyššia miera nezamestnanosti, a v čase, keď všeobecne dochádza k spomaleniu ekonomického rastu. Firma minulý mesiac požiada aj o vládnu investičnú pomoc.

Dokopy firma žiada o 22,5 milióna eur, požiadala o podporu v troch oblastiach, prvá je dotácia na hmotný a nehmotný majetok, druhá časť sú daňové úľavy a tretia časť na podporu pracovnej sily, takže bude prebiehať vyhodnocovanie tejto žiadosti a pokiaľ splní všetky kritériá, na záver by sa mala dostať na rokovanie vlády,“ povedal Raši.

Keďže v závode pôjde o výrobu odliatkov, nájsť vhodnú prácu v nej by mohla aj časť pracovníkov košických oceliarní U. S. Steel, ktorí opustia železiarne pre už začaté znižovanie stavov zamestnancov.

Závod Hantmann v Kechneci
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM