Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Už vám padla do očí? Takúto novinku môžete vidieť v centre Michaloviec, FOTO

Ak ste v týchto dňoch prechádzali centrom nášho mesta, možno už upútala aj vaše oči. Sledujte, akú novinku môžete vidieť na začiatku pešej zóny.

Ilustračný obrázok k článku Už vám padla do očí? Takúto novinku môžete vidieť v centre Michaloviec, FOTO
15
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Reč konkrétne je o novom umeleckom diele v Michalovciach. To je vďaka svojej veľkosti vidieť už z ďaleka. Je umiestnené na Námestí osloboditeľov na konci cyklotrasy a v bezprostrednej blízkosti novovznikajúcej cyklistickej trasy Kostolné námestie – nový cintorín. Jej súčasťou sú aj stojany na bicykle.

Socha cyklistu

Spomínaným novým dielom je socha cyklistu s názvom Mižu, šarhaňov vam čerči. V centre Michaloviec ju umiestňovali v uplynulý piatok a to niekoľko hodín. Išlo o náročný proces, keďže dielo váži viac ako 200 kilogramov. V centre nášho mesta si už nové umelecké dielo mnohí obzerajú a zisťujú, z akého materiálu je.

„Je to z dreva?“ pýtali sa nás okoloidúci a pritom chytali sochu, aby zistili, z čoho je vyrobená. Ako mesto informovalo, socha má oceľovú konštrukciu, jej telo je vytvorené zo zliatiny hliníka a bronzu a povrch z tzv. žiarivého bronzu.

Nami oslovených ľudí cyklista v nadživotnej veľkosti veľmi milo prekvapil. „Už z diaľky som pozerala, aký vysoký chlap tam stojí,“ povedala nám cyklistka s úsmevom na tvári. „Je to veľmi pekné,“ dodala.

„Socha cyklistu je netradičným oživením pešej zóny a veríme, že našim obyvateľom aj návštevníkom sa bude páčiť. Zároveň je to vhodné miesto na fotenie „pod kalapom“ a tak ďalšou príležitosťou na propagáciu mesta,“ uviedlo mesto.

Zdroj: Dnes24.sk

Bači na bicykli

Autorom uvedeného diela je akademický sochár Ján Leško a jeho dielo predstavuje „bačiho na bicykli“ z obdobia začiatku 20. storočia v nadživotnej veľkosti. V tomto období sa už ľudia v meste pomaly „vyzliekali z krojov“ a bližšie im bolo tzv. „americké oblečenie“, vrátane typického kalapa, teda klobúka, ktorý je súčasťou sochy,

„Socha bola vyhotovená podľa autorskej zmluvy, ktorá bola podpísaná na základe existujúcej autorskej miniatúry. Mesto za ňu zaplatí zo svojho rozpočtu 15 000 eur,“ zverejnila radnica.

Pozrite si fotografie v našej galérii.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Pozrite si ho na FOTKÁCH: Na michalovskom námestí pribudlo zaujímavé dielo
15
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM