Správy

Toto každý na záhrade nemá: Známy miestny astronóm Marián Mičúch o svojej vášni

Známy amatérsky astronóm z okresu Považská Bystrica Marián Mičúch priblížil, ako sa dostal k svojmu koníčku.

Ilustračný obrázok k článku Toto každý na záhrade nemá: Známy miestny astronóm Marián Mičúch o svojej vášni
3
Galéria
Zdroj: TASR

Záujem o astronómiu prebudil v amatérskom astronómovi Mariánovi Mičúchovi z Plevníka-Drienového v Považskobys­trickom okrese v polovici 70. rokov seriál Okná vesmíru dokorán. Jeho nadšenie prerástlo vo vášeň, neskôr začal do tajov vesmíru zasväcovať deti v tamojšej škole v rámci astronomického krúžku. V roku 1995 si v záhrade postavil astronomickú pozorovateľňu a o štyri roky neskôr založil v obci astronomický klub. Nesie meno po stredoškolskom učiteľovi, propagátorovi astronómie na Považí Jurajovi Bardym.

„Spočiatku som sa venoval iba teórii, neskôr som začal sám pozorovať vesmírne telesá. Oslovili ma najmä kométy, galaxie, čierne diery. Neskôr som si zadovážil prvý ďalekohľad, postupne pribúdali ďalšie. Cítil som potrebu urobiť si nejaké stabilné miesto na pozorovanie, pretože ďalekohľady sa počas prenosu poškodzovali a bolo ich treba nastavovať. Tak som postavil pozorovateľňu, ktorá je zameraná výlučne na astrofotografiu,“ priblížil Mičúch.

Ako dodal, Astronomický klub Juraja Bardyho je občianskym združením, ktoré pravidelne organizuje pozorovania. „Pozorujeme zatmenie Slnka, zatmenie Mesiaca. Ak sú niektoré planéty vo výhodnej polohe, robíme pozorovania aj pre verejnosť. Najväčším podujatím je meteorologická expedícia Perzeidy, ktorú robievame v spolupráci s Považským osvetovým strediskom pod pamätníkom na lúke v obci Vrchteplá. Je tam minimálne svetelné znečistenie oblohy a takmer 360-stupňový obzor. Expedícia trvá osem až desať dní a okrem pozorovania meteorických rojov tam aj fotografujeme vesmírne telesá,“ doplnil Mičúch.

Mičúchove fotografie vesmírnych telies môže verejnosť obdivovať v regionálnych periodikách, ale desiatky jeho fotografií si mohli prezrieť aj astronomickí experti v odbornom časopise Kozmos.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
FOTO: Amatérsky astronóm Marián Mičúch si na záhrade zostrojil pozorovateľňu
3
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM