JAB

V Spišskej sa realizovali graffiti umelci: Sledujte, čo všetko vytvorili, FOTO a VIDEO

Počas uplynulého víkendu sa v Spišskej Novej Vsi konalo podujatie pre milovníkov pouličného umenia. Writeri sa u nás postarali o zaujímavé diela.

Zdroj: Dnes24.sk

Uplynulý víkend patril v Spišskej Novej Vsi aj writerom a to nielen z nášho mesta. Konal sa tu totiž ďalší ročník podujatia Graffiti Villa Nova Jam. Ako priblížil pre Spišskú 24 organizátor akcie Martin Hlavatý, projekt odštartoval už v roku 2016, keď vznikla prvá celoročná legálna grafitty stena.

„Každoročne sa snažíme vyhľadávať voľné plochy či už mestské, alebo súkromné, kde nám majitelia dovolia maľovať a tak konfrontovať túto subkultúru a grafitti s verejným prostredím, " ozrejmil organizátor s tým, že podarilo sa to aj tento rok.

Dvojdňové podujatie tak tento rok pokračovalo na plotoch súkromných domov pri podjazde a writeri dostali aj povolenie na dva roky na realizáciu veľkého projektu, ktorým je most. „Tento rok namaľujeme stenu a dva podporné stĺpy," dodal.

Zaujímalo nás aj, ako prebiehala príprava na toto podujatie a či mal každý umelec danú aj nejakú tému. „Pred každým podujatím máme aj poradu, kde sa spoločne dohodneme na pozadí a na nejakom koncepte, čo budú mať diela spoločné. Tento rok je to fialový podklad a zelené spreje. Každý umelec si už potom dotvorí svoju vec. Na tomto podujatí sa prezentujú writeri svojimi autorskými graffiti," ozrejmil M. Hlavatý.

Ako doplnil, na realizácii sa tento ročník podieľali 10 graffiti umelci na ploche viac ako 200 m². Do svojich autorských graffiti písiem a malieb zakomponovali umelci aj originálne charaktery antickej ženy, túlavej líšky, vtáka mutanta, či variácie mysliacich tvárí. Na graffiti jame sa zúčastnili 7 domáci writeri a 3 hostia z Kežmarku, Košíc a Prešova.

„Sme radi, že sa za pomoci mesta Spišská Nová Ves podarilo získať povolenie a budúci rok 2020 budeme pokračovať v projekte a realizácii street-art galérie na ďalších pilieroch mosta pri podjazde a veríme, že k tomu pribudne aj ďalšia voľná legálna plocha v meste, kde prebehne graffiti jam s hosťami," uzavrel organizátor.

A ako to vyzeralo na spomínanom podujatí aj hotové diela umelcov si môžete pozrieť v našich galériách.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

To si pozrite: Writeri v Spišskej Novej Vsi vytvorili zaujímavé diela
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM