Filip Chudý Šport

Sme vo finále! Považskobystrická sezóna snov pokračuje, VIDEO a FOTO

Famózny úspech nezlomeného považskobystrického tímu, ktorý sa dostal po dlhých rokoch do finále. Rozhodujúci rozstrel a tiež oslavy ponúkame na videu.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Dlhé 12-ročné čakanie na extraligové finále sa skončilo. Hádzanári MŠK Považská Bystrica vyhrali vo štvrtom semifinále na pôde HKM Šaľa po sedemmetrovom rozstrele a celú sériu 3:1 na zápasy. Vo finále proti Tatranu Prešov budú bojovať o štvrtý titul v klubovej histórii. „Je to niečo neuveriteľné. Zápas bol od začiatku nervózny a pripomínal šachovú partiu. A to, že sme počas neho ťahali za kratší koniec, no chalani to nevzdali, to bolo nádherné. Ďakujeme fanúšikom za skvelú podporu. Sme strašne šťastní. Pri sedmičkách to bolo podobné ako v Slovenskom pohári. Mimoriadne sme si verili a vďaka pozitívnej energii sa šťastie priklonilo na našu stranu,“ povedal tréner MŠK Václav Straka, podľa ktorého je to už teraz sezóna snov.

„Je to veľký úspech pre klub. Navyše sme vyhrali aj Slovenský pohár, čiže táto sezóna je pre nás výborná. Zaslúžil sa o to celý tím, veď aj teraz všetci bojovali. Máme síce svoje problémy, ale na finále sily budú, lebo opäť príde ten správny adrenalín. Verím, že všetci sa dáme zdravotne dokopy, Prešov potrápime a minimálne domáce prostredie uhájime,“ konštatoval Marián Gardian.

Ten sa stal strelcom rozhodujúceho gólu v rozstrele, no mohol ním byť už v úplnom závere zápasu, lenže jeho náskok skončil na žrdi. „Tej poslednej šance je škoda, mohla sa tam zmestiť okolo tyče. Ešte šťastie, že súper už nemal čas niečo veľké vymyslieť. Sedmičky sú lotéria. Našťastie Laco chytil ich poslednú, takže som nešiel na tú moju pod veľkým tlakom, ale veril som si a premenil ju,“ doplnil Gardian, ktorý vyzdvihol prínos fanúšikov: „Fanúšikovia boli úžasní. Stále nás povzbudzovali, aj keď sme prehrávali. Bolo to pre nás veľké plus.“

Dôležitou postavou rozstrelu bol aj brankár Ladislav Kovačin, ktorý zažiaril pri sedmičkách už aj vo finále Slovenského pohára. „Bolo to opäť veľmi emotívne. Sedmičky sú lotéria. Chalani si tentoraz držali vysokú úspešnosť, keďže sme zahodili iba jednu a súper dve. Pánboh zaplať, že sa už s nimi nemusíme v sobotu naťahovať a budeme mať voľno,“ vyjadril sa považskobystrický brankár.

Ten bol súčasťou kádra aj pri predchádzajúcej účasti Považskej Bystrice vo finále v roku 2007. Rozdiel je len v tom, že vtedy bol mladý chlapec a teraz už líder tímu. „V tom čase som sa len učil, že ako to celú funguje, play-off a pod. Nasával som len atmosféru. A teraz sa my starší snažíme odovzdávať skúsenosti mladším, ktorí tu dnes sedeli, aby sa aj oni niečo priučili od nás. Toto sú už zápasy, keď každý musí potiahnuť a nepozerať sa na to v akom je stave. Treba hrať aj s jednou rukou a nohou,“ uviedol.

A skutočne to tak aj bolo, keďže viacerí hráči MŠK hrali so sebazaprením. Kým Vallo a Pupík nemohli hrať vôbec, ďalší mali problémy. Kovačin už v prvom polčase tvrdo narazil do žrde, ale krívajúc zápas dochytal. Briatka bol „zostrelený“ v náskoku, ale po ošetrení duel na „jednej nohe“ dohral. Choroby a zranenia zas obmedzili tréningový proces už ďalších hráčov, ale zaťali zuby a nastúpili. Obrana v druhom polčase neskutočne zabrala, keď hráči Šale mali problém miestami cez ňu vystreliť, nieto ešte skvelého Kovačina reálne ohroziť. Chalani dreli aj v útoku, hoci z posledných síl, ale keď bolo treba, gól dali. Navyše ich nepoložil ani stav 16:11 v 33. minúte. Aj preto sa nakoniec dočkali zaslúženej finálovej odmeny.

Hneď po semifinále však tréner Straka nechcel rozoberať to, že máme šancu na zisk double. „Keby som povedal, že koľko našich hráčov nastúpilo do tohto zápasu úplne zdravých, nikto by asi neveril. Takže prvá vec bude tá, aby sme sa dali do poriadku a boli vo finále konkurencieschopní. Druhou vecou bude dostať do hráčov vieru v úspech, lebo každý finálový súper Prešova v minulých rokoch pohorel na tom, že po semifinále bol emocionálne vyčerpaný. Keď pôjdeme do finále v plnej sile a hráči uveria v úspech, môžu to byť dobré zápasy. Pokúsime sa o to,“ dodal.

Postupové oslavy si môžete pozrieť na videu hore, sedemmetrový rozstrel na nasledujúcom vi­deu.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

HKM Šaľa – MŠK Považská Bystrica 23:23 (14:11), na strely zo značky 7 m hodu 8:9, konečný stav série 1:3

Priebeh rozstrelu: Briatka (PB) – 0:1, Meľnyk (SA) – 1:1, Ivanicja (PB) – 1:2, Jadroň (SA) – 2:2, Kozák (PB) – 2:3, Tymoščuk (SA) – 3:3, Jurák (PB) nedal, Michniewicz (SA) nedal,, Macháč (PB) – 3:4, Petro (SA) – 4:4, Meľnyk (SA) – 5:4, Briatka (PB) – 5:5, Tymoščuk (SA) – 6:5, Ivanicja (PB) – 6:6, Jadroň (SA) – 7:6, Kozák (PB) – 7:7, Pľasun (SA) – 8:7, Macháč (PB) – 8:8, Petro (SA) nedal, Gardian (PB) – 8:9

HKM: Repáň, Králik, Konečný – Pľasun, Meľnyk 8, Michniewicz 3, Moravec, Tymoščuk 2, Hájnik, Hricišon 2, Fodorean 1/1, Jadroň 2, Mažár, Percze, Dudáš 3, Petro 2/1
MŠK: Biel, Kovačin, Dobroň – Macháč 3, Sloboda, Bystrický 3, Ivanicja 6/2, Maliar, Kardoš, Jurák 2, Tumidalský 2, Briatka 4/1, Hároník, Valášek, Gardian 2, Kozák 1/1
Rozhodovali: Haščík – Sivák, vylúčení: 6 – 4, 7 m hody: 5/2 – 6/4, 835 divákov

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Považská postúpila po 12 rokoch do extraligového finále: Prvotné oslavy
12
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM