Jakub Forgács Samospráva

Kaník varuje pred kupovaním hlasov Rómov. Maňka: Robí to zo zúfalstva!

Pred kupovaním rómskych hlasov, ku ktorému sa pred štyrmi rokmi vraj mali uchýliť podporovatelia súčasného župana Vladimíra Maňku (Smer-SD), varoval kandidát na post šéfa BBSK Ľudovít Kaník. Maňka na to kontroval, že Kaník sa zo zúfalstva snaží vymyslieť čo najhoršie veci.

Ilustračný obrázok k článku Kaník varuje pred kupovaním hlasov Rómov. Maňka: Robí to zo zúfalstva!
Zdroj: TASR

Podľa súčasného župana si Ľudovít Kaník zrejme dal urobiť predvolebný prieskum preferencií „a zo zúfalstva, keď videl, ako to dopadne pre neho, robí také kroky, že sa snaží vymyslieť na toho druhého čo najhoršie veci, aby stiahol nejakým spôsobom percentá a aby sa mohol zúčastniť aj v druhom kole.“

Podľa Kaníka sa kupovanie môže zopakovať

„Máme signály, že tí, ktorí si v minulých voľbách kupovali hlasy rómskych spoluobčanov, sa opäť aktivizujú. Na rozdiel od situácie spred štyroch rokov je však dnes kupovanie hlasov trestným činom. Naši aktivisti budú preto počas župných volieb dôsledne monitorovať situáciu a upozorňovať políciu na akékoľvek nezákonné konanie,“ vyhlásil Kaník.

Prítomným novinárom zároveň odovzdal „ťahák“ pre voliča, ktorý pred štyrmi rokmi podľa neho distribuovali práve v rómskej komunite. Je na ňom, okrem iných, aj meno kandidáta na predsedu, Vladimíra Maňku. Za odovzdaný hlas dostávali údajne voliči odmenu sedem eur.

Ťahák Maňka pokladá za výmysel Kaníka. „Keď to hovorí po štyroch rokoch, prečo to nepovedal pred štyrmi rokmi,“ pýta sa Maňka. „Na mojej webovej stránke je 17 klamstiev, ktoré pán Kaník v tejto kampani použil, a už dnes nabiehajú ďalšie klamstvá,“ dodal aktuálny predseda kraja.

Podľa Maňku treba byť pozorný

Kaník vyjadril poľutovanie nad tým, že ani po štyroch rokoch sa príslušné orgány nedopátrali k páchateľom „očividného porušovania férovej volebnej súťaže“. „Problém kupovania hlasov bol najvypuklejší práve v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji a podrobne o ňom informovala vtedajšia tlač,“ pripomenul. Počas týchto volieb však očakáva oveľa dôkladnejšiu kontrolu situácie, pretože od 1. septembra 2011 hrozí až päťročné väzenie tomu, kto ako verejný činiteľ ponúkne úplatok za hlas vo voľbách.

Podľa slov Maňku v každom prípade je potrebné dať si pozor na to, aby sa hlasy nekupovali. „To, čo sa deje, toľko klamstiev, koľko sa deje, a tiež toľko osočovania – tak už sa nečujem ani tomu, keby sa kupovali hlasy, ale asi z inej strany, ako pán Kaník hovorí,“ konštatoval Maňka. Aj cez médiá chce preto vyzvať, aby ľudia takéto veci sledovali a informovali aj políciu, aby sa mohli ihneď zachytiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM