Filip Chudý Správy

Rozkvet sa dočká novej lávky: Poznáme plán prác a obmedzení! VIDEO a FOTO

Obyvatelia najväčšieho považskobystrického sídliska takmer rok čakali na konečné správy o svojej lávke. Teraz sa dočkajú novej. Koľko bude stáť?

Ilustračný obrázok k článku Rozkvet sa dočká novej lávky: Poznáme plán prác a obmedzení! VIDEO a FOTO
14
Galéria

Takmer ročný príbeh známej lávky pre peších na Rozkvete sa blíži na koniec. Začal sa v novembri 2017, keď považskobystrická radnica pripustila jej uzavretie, no ešte čakala na vyjadrenie statikov. V januári 2018 ju už uzavrela, keďže ako vtedy povedala hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková, lávka je v havarijnom stave. Primátor mesta Karol Janas v marci tohto roka uviedol, že práce na nej by chceli mať hotové začiatkom leta. Lenže začne sa s nimi až na konci tohto ročného obdobia.

„V pondelok 17. septembra sa začne s rozkladaním dopravných značiek pri lávke a v utorok 18. septembra sa začne s búracími prácami a po nich sa pristúpi k výstavbe novej lávky. Práce sú naplánované tak, aby komunikácia pod lávkou bola čo najmenej uzavretá. Pri búraní by mala byť uzavretá dva dni a počas stavebných prác by mala byť taktiež dvojdňová uzávierka. Ostatné práce by sa mali robiť za plnej dopravnej prevádzky a celkovo by mali od začiatku prác trvať približne mesiac, čiže nová lávka by mala byť postavená niekde v polovici októbra,“ povedal teraz Janas.

Ten ďalej vysvetľoval, prečo to celé trvalo dlhšie oproti ich predpokladom. „My sme totiž chceli lávku pôvodne len zrekonštruovať, keďže sme považovali za zbytočné stavať novú. Ale statici povedali, že ju treba jednoznačne zbúrať a postaviť nanovo. Už materiály použité pri jej výstavbe neboli vhodné do vonkajšieho prostredia, nehovoriac o tom, že aj jej rekonštrukcia spred pár rokov bola veľmi nekvalitne urobená. To všetko spôsobilo škody, po ktorých musí byť táto lávka zdemolovaná,“ ozrejmil.

Zdržalo sa to podľa jeho slov vraj aj preto, že nejaký ten mesiac či dva trvalo, kým sa urobil projekt a tiež ich mala zdržať dĺžka verejného obstarávania. Osobitne sa súťažili búracie práce a aj výstavba. Mesto ale verejnú súťaž nerobilo, tie mu robí externá firma. „Búracie práce boli vysúťažené na 80 000 eur a výstavba bude stáť 170 000 eur. Celkové náklady na novú lávku budú na úrovni 250 000 eur,“ doplnil primátor.

Ako ten ďalej uviedol, z pôvodnej lávky zostanú len nosníky, na ktoré pôjde konštrukcia novej lávky. Tá bude podľa slov Janasa oceľová, keďže statici odporúčali, že do exteriéru je najvhodnejšia kovová konštrukcia, preto si ju mesto zvolilo.

Zdroj: Dnes24.sk

Na Rozkvet vedú dva hlavné pešie ťahy, prvým je táto lávka a druhým chodník okolo archívu. „Keďže predpokladáme, že ľudia počas odstávky lávky budú používať všetky možné bočné cestičky, je tu snaha, aby sa vytvoril na ceste pozdĺž zvodidla medzi lávkou a podchodom pod Novomeského ulicou dočasný chodník,“ prezradil poslanec za Rozkvet Juraj Pekár s tým, že tento dočasný chodník by sa od cestnej premávky oddelil mechanickými zábranami.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Lávka na Rozkvete krátko pred búraním: Pozrite návrh novej
14
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM