Správy

Rekonštrukcia tzv. starého internátu? PU ju chce ukončiť v tomto roku

Po 1. etape rekonštrukcie študentského domova PU v Prešove, tzv. nového internátu, univerzita v súčasnosti finalizuje obnovu na prvých izbách v 'starom internáte'.

Zdroj: Dnes24.sk

Zrekonštruovaných 8 poschodí

Vláda SR uvoľnila v prvej etape na rekonštrukciu vysokoškolských internátov 20 miliónov eur. Z tejto sumy išlo pre PU v Prešove celkovo viac ako 2,3 milióna eur, pričom v prvej etape bolo PU pridelených 1,5 milióna eur. Bezmála milión eur bol použitý na rekonštrukciu interiéru ‚nového internátu‘, ktorá bola ukončená v septembri minulého roka. V novom bolo podľa rektora PU v Prešove Petra Kónyu zrekonštruovaných osem poschodí – 128 izieb a osem kuchyniek.

„Náklady na rekonštrukciu sa približujú jednému miliónu eur. Boli vymenené podlahy, dlažby, obklady spoločných priestorov, sanita, rozvody a elektroinštalácie. Takisto boli rekonštruované alebo opravené študovne. Predpokladáme, že celkové náklady po rekonštrukcii druhej časti, ktorá by mala nasledovať v lete tohto roku, dosiahnu asi 1,7 milióna eur,“ vysvetlil rektor PU.

Zvyšná časť finančných prostriedkov z 1,5 milióna eur v rámci prvej etapy bola určená na rekonštrukciu tzv. starého internátu.

„Momentálne sa rekonštruujú izby v tzv. krídle, nie hlavnom trakte. Menia sa podlahy, spoločné priestory, sanita, elektroinštalácia a rozvody. V letných mesiacoch by mala nasledovať rekonštrukcia hlavného bloku starého internátu. Okrem prác, ktoré boli vykonané na ‚novom internáte‘, pribudne k tomu ešte aj zriadenie spŕch a sociálnych zariadení, ktoré sú v tomto krídle situované na chodbe. Zo spŕch, ktoré sú na chodbe, vzniknú nové izby pre študentov,“ doplnil Kónya.

Dočasne presťahovaní

Študenti sú z izieb, ktoré sa rekonštruujú, dočasne presťahovaní do nových izieb v susednom internáte. „Popri rekonštrukcii interiéru ‚starého internátu‘ prebiehajú aj ďalšie stavebné úpravy. Je to zo zdrojov štrukturálnych fondov, výzvy na zatepľovanie verejných budov. Z tejto výzvy získala univerzita približne 2,5 milióna eur. Vymieňa sa strecha, okná a robí sa fasáda,“ povedal Kónya s tým, že ‚starý internát‘ by mal byť kompletne zrekonštruovaný do konca tohto roka.

PU v Prešove má štyri internáty s kapacitou 1918 miest. Celkovo na univerzite študuje v dennej a externej forme štúdia približne 8500 študentov.

Na otázku, či po rekonštrukcii internátov dôjde k zvýšeniu platieb za ubytovanie, odpovedal, že zatiaľ to nebolo predmetom rokovania. „Boli by sme radi, keby to bolo na doterajšej úrovni. Za dvojposteľovú izbu v súčasnosti študenti platia 50 eur a trojposteľovú 40 eur,“ vysvetlil Kónya.

Zdroj: Dnes24.sk

Samotnú rekonštrukciu konzultovala univerzita so Študentskou internátnou radou Študentského domova a jedálne (ŠDJ) PU v Prešove. „Požiadavky, ktoré sa teraz realizujú, boli požiadavkami študentov, aby boli sprchy na izbách a nemuseli chodiť do spoločných priestorov. Zrušením spoločných spŕch pribudne 16 až 18 nových izieb,“ dodal riaditeľ ŠDJ PU v Prešove František Martinka.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

FOTO: Po obnove nového internátu pokračujú práce na starom internáte PU
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM