Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Príbehy ľudí, ktorí zažili totalitu: Hrdinovia našej pamäti národa, VIDEO a FOTO

Michalovce sa zoznámili s príbehmi ľudí, ktorí zažili totalitu na vlastnej koži. Stali sa hrdinami našej pamäti národa počas oboch totalitných režimov.

Video: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu Príbehy 20. storočia si mohli pozrieť aj obyvatelia Michaloviec. Príbehy obyčajných ľudí, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa sa prezentovali na michalovskom námestí.

Skutoční hrdinovia

Putovná výstava Príbehy 20. storočia nadväzovala na predošlú rovnomennú expozíciu a predstavila na pätnástich veľkoformátových paneloch príbehy skutočných hrdinov, ktorých príbehy zaznamenalo občianske združenie Post Bellum.

Po expozícii v Bratislave, Trenčíne, Martine, Žiline, Trnave a Sobranciach výstava putovala ďalej do Michaloviec.

Príbehy ľudí

Výstava zachytávala formou krátkych citátov príbehy ľudí, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa počas oboch totalitných režimov. Na štyroch panelových vežiach sa verejnosť mohla zoznámiť s príbehmi pätnástich ľudí, ktorí zažili totalitu na vlastnej koži.

Patril k ním aj príbeh Lýdie Piovarcsyovej (1933), dedičky antikvariátu Steinerovcov, ktorá prežila vojnu vďaka pestúnke, keď arizátor Ľudo Ondrejov poslal jej rodičov do Osvienčimu.

Ďalší z panelov prezentoval príbeh divadelnej herečky Dalmy Holanovej Špitzerovej (1925), ktorá prežila holokaust. V pracovnom tábore v Novákoch hrávala divadlo, čiastočne aj preto, aby dokázala prežiť neustálu hrozbu smrti.

Komunistická diktatúra

Výstava sa venovala aj obdobiu komunistickej diktatúry. Svedčí o tom aj príbeh Antona Tomíka (1932), ktorý bol bezdôvodne zatknutý a odsúdený na 15 rokov za údajnú protištátnu činnosť.

Alebo príbeh Nadi Földváriovej (1933), ktorá si aj spolu s manželom Kornelom Földvárim zažila kruté dôsledky normalizácie. Bola vylúčená zo Zväzu hudobných skladateľov a mala zákaz činnosti.

Výstava sa z Michaloviec presunula do ďalších slovenských miest. Ak ste ju nestihli vidieť, môžete sa ňu pozrieť v našom videu a vo fotogalérii.

Návštevníkov centra Michaloviec upútali príbehy obyčajných ľudí
10
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM