Martin Sýkora Kultúra

Pri Spišskom hrade je Spišský Jeruzalem: Je opravený a pripravený byť lákadlom

Podtatranský kraj je plný zaujímavých miest, medzi ktoré určite patrí kalvária pri Spišskom Podhradí, neďaleko legendárneho hradu. Ide o Spišský Jeruzalem.

Ilustračný obrázok k článku Pri Spišskom hrade je Spišský Jeruzalem: Je opravený a pripravený byť lákadlom
Zdroj: TASR

Spišský Jeruzalem je kalvária jedinečného typu, v Európe sa ich zachovalo veľmi málo. Už od roku 1993 je kraj stredného Spiša, presnejšie Hornádskej kotliny, kam patrí aj Spišský hrad, Žehra, Spišské Podhradie, Spišská Kapitula, Pažica a Sivá Brada zapísaný v Zozname Svetového dedičstva UNESCO. V roku 2009 k ním pribudlo aj mesto Levoča. Niet preto divu, že táto oblasť stále zaujíma historikov, archeológov aj krajinárov. Konečným výsledkom práce týchto odborníkov sa stala Urbanisticko-architektonická štúdia religióznej krajiny Spišský Jeruzalem, ktorá bola vydaná v máji roku 2011.

„Spišský Jeruzalem obsahuje 4 hlavné kaplnky a 7 prícestné kaplnky. Aktuálny projekt má snahu zkultúrniť kalváriu a dostať ju do stavu, v akom ju stavitelia v 17. storočí vytvorili,“ vysvetlil vedúci archivár Spišského biskupstva Vladimír Olejník.

Kalvária je výnimočná – Spišský Jeruzalem je pôdorysom presnou kópiou Jeruzalema z prelomu letopočtu. „Pribudli informačné a orientačné tabule, vzácne a hodnotné oltáriky do kaplniek a oddychovo-náučná zóna s desiatimi lavičkami,“ dodala výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. Náboženský a pútnický turizmus funguje všade vo svete. Je to nádherné miesto v blízkosti Spišského hradu na hranici Košického a Prešovského samosprávneho kra­ja.

Video: Archív TASR / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM