Veronika Ondo-Cholewová Správy

Pri Šírave sa predviedli služobné psy: Pozrite si unikátne zábery, VIDEO a FOTO

Po prvýkrát sa v slovenskej kynológii konal I. obranársky pretek služobných psov Policajného zboru Slovenskej republiky 2019. A to pri našej Šírave.

Ilustračný obrázok k článku Pri Šírave sa predviedli služobné psy: Pozrite si unikátne zábery, VIDEO a FOTO
12
Galéria

Na štart sa postavilo desať 2-členných družstiev, ktoré tvorili najlepší psovodi jednotlivých krajských riaditeľstiev, zástupcovia ZVaJS a RHCP. Cieľom celého preteku bolo preveriť a vzájomne porovnať schopnosti a úroveň pripravenosti zúčastnených psovodov a služobných psov.

Vo Vinnom

Ako informovala polícia, služobné psy, najmä nemecké ovčiaky, ale i belgické ovčiaky alebo ich kríženci, počas celého týždňa zdolávali náročné úlohy a disciplíny, ktoré boli pre nich pripravené. Rutinu spojenú s každodennou prácou psovoda na chvíľu vystriedal súťažný stres.

O tom, aké náročné úlohy musí služobný pes zvládnuť sa mohla na vlastné oči presvedčiť aj divácka verejnosť na ihrisku v obci Vinné, kde prebiehali záverečné disciplíny. Organizátori preteku tak chceli verejnosti ukázať, že aj štvornohí zverenci sú plnohodnotnými „členmi“ Policajného zboru.

Tomáš Skyba

Až do samotného finále celého preteku nebol víťaz jednoznačný. O to viac to psovodov motivovalo, aby svojich štvornohých kolegov vyburcovali k čo najlepším výkonom. Víťazom však vždy môže byť iba jeden.

Tým najlepším služobným psom Policajného zboru Slovenskej republiky sa stal služobný pes Black, ktorý o víťazstvo bojoval spolu so svojim psovodom práp. Tomášom Skybom z Okresného riaditeľstva Policajného zboru Michalovce.

Druhým najlepším jednotlivcom sa stal ppor. Tomáš Bartovič so služobným psom Indigo-m, reprezentujúci Krajské riaditeľstvo Policajného zboru Trenčín. Na treťom mieste sa umiestnil psovod zastupujúci hraničnú a cudzineckú políciu npor. Peter Dzido so služobným psom Ari-m.

Družstvo Michalovčanov

Michalovčania zožali úspech aj ako družstvo, keď družstvo Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Michalovciach zaslúžene obsadilo 1. miesto., druhé skončilo družstvo Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, a na treťom mieste sa umiestnilo družstvo hraničiarov zo Sobraniec.

Vycvičiť psa je náročnou úlohou nielen pre psovoda, ale aj pre samotného psa. Vďaka takýmto podujatiam možno upevniť nielen spoluprácu medzi jednotlivými krajskými riaditeľstvami, ale aj medzirezortnú spoluprácu, a výraznou mierou prispieť k pozitívnej propagácii služobnej kynológie ako jednej z účinných metód v boji proti zločinu.

Pozrite si skvelé video od pprap. Miroslav Hajdú z Rožňavy a nezabudnite ani na fotogalériu.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM