Kultúra

Prešovský rodák Peter Nagy má nový song: Pre fanúšikov pripravil aj vianočné turné

Prešovský rodák Peter Nagy po rokoch predstavil úplne novú pesničku s názvom 50 Žiráf. Okrem toho sa chystá aj na Vianočné Pianko tour.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský rodák Peter Nagy má nový song: Pre fanúšikov pripravil aj vianočné turné
Zdroj: Pavol Karell

Peter Nagy pripravil Vianočné Pianko tour. Známy spevák a skladateľ zahrá a zaspieva nestarnúce hity aj poetické balady v jedinečných intímnych aranžmánoch. Sprevádzať ho bude klavirista Pavol Bartovic a sláčikové kvarteto.

Predstaví ju aj naživo

Vo vianočnom čase zaznejú piesne ako Parfémy, Zákony hada, Poďme sa zachrániť alebo Kristínka iba spí. Naživo predstaví aj novú skladbu 50 Žiráf z pripravovaného albumu Pianko. „Piankokoncerty nazývam tiché koncerty. Nielen decibelmi, ale aj tiché tou zvláštnou atmosférou porozumenia s divákmi. Moji fanúšikovia dozreli a vedia pravdu nášho veku. To je pre mňa najdôležitejšie. Aj ja snáď teraz viac cítim texty, ktoré som napísal pred 20. až 30. rokmi,“ teší sa na atmosféru koncertov Peter Nagy. Na tohtoročnom turné odohrá 11 koncertov, z toho 9 na Slovensku.

„Pianko v tomto roku pokračuje hlavne v mestách ktoré sme nestihli odohrať pred rokom. Výnimkou sú iba dva koncerty v Bratislave. Budeme hrať aj koncert na Morave v Zlíne a veľký koncert v Prahe v nádhernej historickej sále paláca Žofín. Ešte rokujeme o ďalších koncertoch,“ hovorí.

Zdroj: YouTube.com

Aj tento rok bude Petra Nagya sprevádzať uznávaný klavírista Pavol Bartovic a sláčikové kvarteto, ktoré zostavil Milan Adamec, druhý huslista Orchestra Národného Divadla, zo svojich kolegov a priateľov umelcov.

Pieseň 50 Žiráf

„Chcem aby sme sa priblížili viac k mierumilovnej atmosfére Vianoc. Preto nebude chýbať ani pieseň Vianoce, Vianoce. Program oživíme aj novinkami. Napríklad zahráme úplne novú pieseň 50 Žiráf. Ako metaforu textu som použil starý príbeh z čias Československa, keď vtedajší „mocní“ dali príkazom vystrieľať 50 žiráf zoológa Josefa Vágnera v Safari parku Dvůr Králové. Pre mňa je to veľmi silný príbeh, ktorý je dodnes nedoriešený. Pieseň 50 žiráf nie je len o zlom vzťahu ľudstva k prírode, ale aj o tom ako sa ničíme navzájom v snahe odstrániť všetko čo nám stojí v ceste za tzv. „civilizáciou“. Vtedy to bola arogancia moci, dnes je to arogancia veľkých peňazí. Žijeme v slepej uličke a hľadáme návod ako vycúvať. Pieseň je jedna z nenásilných možností ako sa prebudiť,“ uviedol Peter Nagy.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM