Správy

Predstavili rekonštrukciu múzea Andyho Warhola: Na streche vyrastie amfiteáter! VIDEO

Nové priestory na konferencie, výstavy, javiskové vystúpenia, schodiská či oddychová zóna na streche pribudnú po rekonštrukcii Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Zdroj: TASR

Vláda SR na rekonštrukciu budovy schválila na svojom výjazdovom rokovaní 7,1 milióna eur. Práce by mali byť ukončené v roku 2022. Finálnu podobu, ako bude múzeum vyzerať, predstavili v rámci vizualizácie v pondelok v priestoroch Úradu PSK v Prešove.

Výnimočný umelec

„Andy Warhol bol výnimočný umelec, ktorý vedel bežnú realitu preniesť do sveta umenia. Známu vec, ako napríklad Campbellova polievka – jej vizuál, preniesol na svoje grafiky a plátna a zo všedného urobil výnimočné. Práve preto považujem rekonštrukciu múzea, ktoré je venované práve jeho dielu, za mimoriadne cenné a prínosné,“ povedal podpredseda vlády SR Richard Raši.

Dva milióny eur z celkovej sumy určené na rekonštrukciu budú podľa jeho slov uvoľnené do konca januára, následne do konca januára 2021 ďalšie štyri milióny eur a do konca januára 2022 zvyšných 1,1 milióna eur.

MMUAW aktuálne sídli v priestoroch pôvodného kultúrneho domu, priestory zdieľa aj s mestom Medzilaborce, 60 percent priestorov patrí múzeu a 40 percent mestu.

Amfiteáter na streche

„Múzeum je v budove, ktorá nebola projektovaná pre muzeálne účely, ale pre kultúrny dom ešte za čias minulého režimu. Múzeum je takmer 28 rokov prevádzkované v takzvaných adaptívnych muzeálnych priestoroch. Preto zamýšľaná rekonštrukcia ráta s generálnou alebo takou komplexnou rekonštrukciou nielen interiéru, ale aj exteriéru fasády, budovy, strechy a mala by komplexne zmeniť spôsob, ako sa pozeráme dnes na architektúru múzeí a galérií,“ priblížil riaditeľ MMUAW Martin Cubjak.

Múzeum v novej podobe ponúkne podľa jeho slov aj užšiu interaktívnosť s návštevníkom, aplikáciu svetelných, projekčných, zvukových a holografických technologických prvkov, bude miestom pre ležérny oddych, ale aj laboratórium pre rôznorodé umelecké experimenty podobne, akým bola legendárna Warholova Factory v Manhattane. Na streche múzea bude oddychová zóna pre návštevníkov vo forme amfiteátra. Počas rekonštrukcie bude podľa Cubjaka múzeum približne od jesene tohto roka zatvorené, plánujú však viacero putovných výstav.

„MMUAW v Medzilaborciach má obrovský potenciál. Zmodernizovaním jeho priestorov pritiahneme na severovýchod Slovenska ešte viac návštevníkov. A to nielen z blízkeho okolia, ale z celého Slovenska, i zo zahraničia, keďže najbližšie Warholove múzeum sa nachádza až v americkom Pittsburghu,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský s tým, že ide o najväčšiu investičnú akciu za uplynulé obdobie.

Vizualizácie plánovanej rekonštrukcie si môžete pozrieť aj v pripojenej galérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

VIZUALIZÁCIE: Pozrite si víziu rekonštrukcie MMUAW v Medzilaborciach
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM