Filip Chudý Správy

Poznáme nový cestovný poriadok MHD v Považskej: Zmeny na každej linke! VIDEO

Považskobystrická MHD má opäť nový cestovný poriadok, ktorý bude platiť od mája. Pozrite si, aké zmeny nastali.

Zdroj: Dnes24.sk

Ako je známe, od 1. marca 2019 platí v považskobys­trickej mestskej hromadnej doprave (MHD) nový cestovný poriadok (CP) a tiež nový výmer cestovného. Tieto zmeny schválili deň predtým považskobystrickí poslanci. Na základe toho sa zrušili tri linky (10, 32, N3) a celkový počet spojov klesol o 31 %. Cestovné sa zvýšilo o cca 20 – 40 %. Prevádzkovateľom MHD v našom meste je Mestská dopravná spoločnosť (MDS), v ktorej 34 % akcií vlastní Mesto Považská Bystrica. Na pôde MDS sa 28. marca konalo stretnutie, z ktorého vzišlo, že ľudia môžu svoje pripomienky na zmeny CP poslať najneskôr do 10. apríla, aby od 1. mája mohol platiť pozmenený CP. A ten vo štvrtok 18. apríla zverejnila MDS na svojej stránke.

Na mesto a MDS prišli desiatky požiadaviek od obyvateľov na zmeny v grafikone MHD, tak o tom informoval viceprimátor nášho mesta Peter Máťoš, ktorého po vymenovaní primátor Karol Janas poveril riešiť zmluvu s MDS. „Snažili sme sa do nového cestovného poriadku zakomponovať čo najviac zmien v rámci možností, pričom sme sa to snažili odkomunikovať s danými poslancami. A aj MDS vyhodnocovala, či je to možné,“ povedal s tým, že nie všetky požiadavky vedeli vyriešiť.

„Medzi najväčšie zmeny patrí to, že budú posilnené linky do Jelšového, keď tam viackrát bude zachádzať linka č. 9. Pre Rozkvet je zmenou to, že sa pridali dva spoje linky č. 100 vo večerných hodinách a ďalšie cez víkend. Počas neho však bude mať zúženú trasu. Pridali sme nočnú linku po trase trojky, aby sa mohli ľudia napojiť aj inde, pričom bude končiť v Podvaží. Ráno bude nová štvorka chodiť zrýchlenou trasou. Zlepší sa aj večerné spojenie do Podvažia a Praznova,“ opísal najväčšie zmeny Máťoš.

Zmeny sa však týkajú každej linky, niekde však budú podľa jeho slov len bežné. Ide hlavne o Dolný a Horný Moštenec, Praznov, Podmanín a Považskú Teplú. „Tam sa posúvali odchody autobusov podľa požiadaviek, ktoré nám tlmočili tamojší poslanci. Niektoré pôjdu skôr, iné neskôr. Snažili sme nájsť čo najlepšie nadväznosti. Počty spojov sa však nemenili. Sú však tam aj také zmeny, že napr. v Praznove cez víkend ráno začne trojka, potom pôjde do Podmanína, zoberie ľudí do práce, a následne pôjde po svojej klasickej trase,“ ozrejmil viceprimátor.

V novom cestovnom poriadku však nejde iba o pridávanie spojov, niektoré sa totiž aj škrtali. „Išlo hlavne o časovo hustejšie obsadené linky cez víkend, čiže sa jedna z nich odobrala. Napr. z linky číslo 4 sa niektoré vyškrtli, no stále by ich malo byť na trase dosť. Niečo sa tiež odobralo z linky č. 11 cez týždeň, tam však išli dve za sebou. Čosi sa vyškrtlo aj z linky č. 3,“ prezradil Máťoš.

Ako ďalej uviedol, na zmeny v novom cestovnom poriadku využili aj rezervu, ktorú mali v novej zmluve s MDS. „Kilometre sme navýšili o cca 10 000 km. Po novom sa teda bude jazdiť 891 000 km. Limit máme 2 milióny eur, pričom cena je aktuálne nastavená na 2,08 €/km. Výhodou novej zmluvy je to, že dopravca znáša riziko zisku, čiže je v jeho záujme prepraviť čo najviac cestujúcich,“ doplnil považskobystrický viceprimátor.

Niektoré problémy sa však nevyriešili, napr. zastávka na Východnej ulici sa do grafikonu nevrátila. „MDS nám dala požiadavku, že ulica musí byť priechodná a bezpečná pre autobusy, čiže niektoré parkovacie miesta by sa museli obmedziť. Aktuálne to riešime. Podobné je to v Milochove na konečnej, kde tiež musíme urobiť ešte nejaké zásahy,“ vyjadril sa Máťoš, ktorého mrzí, že napr. v Považskom Podhradí sa niektoré linky zrušili a nemohli ich vrátiť. Prichádzajú teda podľa jeho slov do úvahy rokovania s prevádzkovateľom prímestskej dopravy.

Podľa Máťoša sa ťažko vyhodnocuje, koľko percent požiadaviek touto zmenou CP vyriešili, keďže v niektorých požiadavkách bolo viac podnetov. „Samozrejme, môžeme podľa zmluvy urobiť ďalšie zmeny. Teraz však tomu necháme čas, aby sa to zabehlo. Ak by sa však objavila akútna požiadavka na posun nejakého autobusu, napr. pri školách, riešili by sme to,“ dodal.

Ako vyzerá nový cestovný poriadok MHD v Považskej Bystrici si pozrite vo fotogalérii. „S platnosťou od 1. mája 2019 vstupuje do platnosti nový cestovný poriadok. Zmeny sa dotýkajú všetkých liniek,“ informovala na svojej stránke MDS.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Považskobystrická MHD má nový cestovný poriadok: Zmeny na každej linke
21
Galéria
Zdroj: Mestská dopravná spoločnosť

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM