Filip Chudý Správy

Považský hrad odhalil svoju novú podobu: Tá sa ale ešte bude meniť! VIDEO a FOTO

Najnovšiu tvár Považského hradu si boli pozrieť stovky zvedavcov. Pozrite, ako to po novom na ňom vyzerá. No to nemá byť všetko!

Ilustračný obrázok k článku Považský hrad odhalil svoju novú podobu: Tá sa ale ešte bude meniť! VIDEO a FOTO
52
Galéria

Považský hrad začal v sobotu 22. júla písať novú kapitolu svojich dejín, pričom by sa mal stať atraktívnejším pre návštevníkov. Projekt obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorý začal v septembri, priniesol zastabilizovanie najviac rozrušeného skalného brala, spevnený a dobudovaný oporný pilier spájajúci skalu s takzvanou kaplnkou spolu s jej obnovou, vyhliadkovú terasu a informačno-náučný systém. Opätovné sprístupnenie hradu prilákalo v sobotu stovky ľudí.

Ako prezradila Marika Zábojníková, koordinátorka projektu Obnova národnej kultúrnej pamiatky Považského hradu, samotná rekonštrukcia hradu trvá už deväť rokov, pričom doterajšie práce boli výsledkom snahy Združenia hradu Bystrica v spolupráci s mestom. „Do projektu obnovy sme vybrali sanáciu podložia a rekonštrukciu časti paláca z toho dôvodu, že pre nás samostatne by to bolo finančne a aj z technicky takmer nezdolateľné,“ uviedla Zábojníková s tým, že tieto práce spravili vysúťažené špecializované fir­my.

„Bola to najstaršia a najviac ohrozená časť paláca. K dnešnému dňu je skalné podložie zastabilizované, kaplnka pekne zrekonštruovaná a k tomu aj severný oporný pilier. K tomu tu máme aj informačný systém s vyhliadkovou lávkou, na ktorej je ďalekohľad,“ konštatovala koordinátorka projektu financovaného z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu so spoluúčasťou mesta.

Tá ďalej uviedla, že pokračovať v obnove hradu sa bude aj naďalej. „Mesto bude spolupracovať so Združením hradu Bystrica a finančne ho podporovať. Navyše ešte budeme sledovať vývoj ohľadom rôznych operačných programov, či bude možné čerpať financie napr. na dokončenie zvyšnej časti brala alebo ďalších ťažšie dostupných múrov,“ povedala Zábojníková.

Považský hrad po sprístupnení: Takúto má aktuálne podobu
1
Galéria

Súčasná verzia Považského hradu, na ktorý je vstup povolený na vlastné riziko, teda nebude konečnou. „Vo všeobecnosti je náš sen zastabilizovať všetky nadzemné konštrukcie a odkryť tie nepoznané. No a potom podľa toho, čo nám ešte tento hrad ukrýva, na základe toho sa budú naše sny formovať ďalej,“ dodala koordinátorka projektu obnovy nášho hradu.

Vynovený Považský hrad: Zábery z jeho sprístupnenia
52
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Nový skanzen v Považskobys­trickom okrese: Čarovné FOTO s nádychom nostalgie

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM