Filip Chudý Správy

Považskobystrickí krásavci sa ukázali v plnej paráde: Kus dejín na VIDEO a FOTO

Považská Bystrica bola preslávená výrobou motocyklov. Ich slávu pripomenuli na obľúbenom podujatí v centre mesta. Čím bol tento ročník výnimočný?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrickí krásavci sa ukázali v plnej paráde: Kus dejín na VIDEO a FOTO
36
Galéria

V prvú septembrovú sobotu sa v našom meste konal jubilejný 10. ročník podujatia Považskobystrický motocykel, ktorého cieľom bolo pripomenúť verejnosti slávnu éru Považských strojární a najmä ich úspešnú výrobu motocyklov. Tento ročník ponúkol okrem samotných dvojkolesových krásavcov z nášho mesta aj dve súťažné disciplíny. Konkrétne preteky pravidelnosti s názvom Manínsky okruh a tiež jazdu zručnosti.

„Išlo o výnimočný ročník, pretože sme prvýkrát na tomto podujatí predstavili prototyp VM-238 Mistral. Doteraz to boli sériové motocykle. Na podujatí bolo 49 registrovaných účastníkov. A hoci sme neprekonali dva roky starý rekord s 55 účastníkmi, ide stále o veľkú účasť. Som prekvapený, že najviac motocyklov je z kategórie PS 90. Teší nás aj pozitívna odozva návštevníkov, veď je to jediná možnosť v roku, keď si ľudia môžu pozrieť vystavované motocykle Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici a tiež Veterán Klubu Manín,“ povedal jeho predseda Zdenko Metzker III.

Ten ďalej prezradil, že už minulý rok cítili, že Považskobystrický motocykel potrebuje zmenu, preto vypustili jazdu do bývalých Považských strojární, no hlavná zmena nastala v tom, že budú venovať pozornosť prototypom. „Sériové motocykle ľudia dobre poznajú, no prototypy a súťažné Tatrany až tak známe nie sú, preto im dáme miesto. Na úvod sme vybrali VM-238 Mistral, pretože to bol údajne jeden z najlepších motocyklov, aké sa v našej fabrike vyvinuli. Vlastivedné múzeum poskytlo päť nádherných Tatranov a ďalšie dva prototypy. A to Delta 3 a elektromoped Elstar. Na ňom vidíme, že už v roku 1974 boli snahy o elektrifikáciu vozenia,“ vysvetlil organizátor podujatia.

Podľa jeho slov stále na podujatí vidieť Babetty, no postupne ich začínajú vytláčať Pionieri a vo väčšom sa objavujú aj Jawy. „Zaujímavosťou je to, že sme tu mali aj dva súťažné Tatrany, ktoré neboli z múzea, ale od súkromných zberateľov. A pán Marián Kročka sem pravidelne vozí aj svoje tri pretekárske Mustangy,“ doplnil.

Zdroj: Dnes24.sk

V predbežnom pláne pre nasledujúci ročník je ďalšie zatraktívnenie Manínskeho okruhu a návrat do areálu bývalých Považských strojárni, kde by mohla byť orientačná jazda s itinerárom a plnením súťažných disciplín. „Stále je to ale hudba budúcnosti, všetko sa bude iba schvaľovať,“ dodal Metzker III., ktorý sa poďakoval nielen miestnemu múzeu, ale aj mestským organizáciám a celému organizačnému tímu za spoluprácu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Považskobystrický motocykel na záberoch: Krása a dejiny nášho mesta v jednom
36
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM