Marek Vatraľ Správy

Pietna spomienka za J. Kuciaka a jeho snúbenicu v Trenčíne: FOTO a VIDEO z námestia

Súčasťou pietneho zhromaždenia na Štúrovom námestí bolo aj odhaľovanie pamätníka k prvému výročiu vraždy novinára a jeho snúbenice. Pozrite, ako to tam vyzeralo.

Zdroj: Dnes24.sk

Podobne ako iné mestá na Slovensku a v zahraničí, aj Trenčín si dnes pripomenul prvé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zhromaždenie opäť iniciovala a zorganizovala, tak ako pri minuloročných protestoch, ktoré sa konali aj v našom meste, iniciatíva Za slušné Slovensko.

Súčasťou pietnej spomienky bolo aj odhalenie pamätníka pre zavraždeného novinára a jeho snúbenicu na Štúrovom námestí. Jeho autorom je slovenský výtvarník a audiodidakt Peter Kalmus. Práve na tomto mieste sa vlani konali posledné protesty.

Podľa spoluorganizátorky zhromaždenia Márie Galánkovej Janíčkovej prišlo na Štúrovo námestie v podvečerných hodinách približne 500 ľudí.

„Naše požiadavky trvajú už rok. Stále voláme po vyšetrení vraždy Jána a Martiny a rovnako po dôveryhodnej vláde,“ uviedli v oficiálnom vyhlásení predstavitelia iniciatívy Za Slušné Slovensko Karolína Farská a Juraj Šeliga.

„Chceme poznať mená tých, ktorí si objednali túto vraždu, rovnako budeme pozorne sledovať spôsob vyšetrovania a vytvárať verejný tlak proti politickým zásahom,“ doplnili.

Súčasťou zhromaždenia v Trenčíne bol aj program, v ktorom mimo iného vystúpili aj Peter Kalmus, hlavný architekt Mesta Trenčín Martin Beďatš či režisér Peter Hledík. Príhovor za rodiny Jana a Martiny predniesol brat Jána Kuciaka, Jozef Kuciak. Súčasťou kultúrneho programu boli Nina Kohoutová, Matúš Oravec, Tomáš Lendvay a iní.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

Pozrite si aj fotogalériu z pietneho zhromaždenia v Trenčíne

FOTO: Pietne zhromaždenie v deň výročia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice
41
Galéria
Zdroj: Marek Vatraľ / Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM