Správy

Odhalila ich rekonštrukcia: Nádvorie humenského kaštieľa skrývalo prekvapenia!

Reštaurátorský režim rekonštrukcie vnútornej fasády humenského kaštieľa priniesol niekoľko prekvapení. Čítajte viac.

Zdroj: Dnes24.sk

Sú nimi neočakávané architektonické prvky odkryté na druhom nadzemnom podlaží, a tiež rozhodnutie Krajského pamiatkového úradu v Prešove, že nádvorie sídla Vihorlatského múzea (VM) bude musieť zmeniť svoju úroveň. Uviedol to riaditeľ VM Vasil Fedič.

Zníženie úrovne nádvoria o 35 centimetrov okrem iného znamená, že druhú etapu rekonštrukcie humenského kaštieľa bude musieť prerušiť tretia. Jej predmetom bude aj zníženie nádvoria. „Môžeme dokončiť druhú etapu a umiestniť výplne arkád na prvom nadzemnom podlaží, a tiež troje vstupných dverí až vtedy, keď budeme mať plochu na zníženej úrovni,“ vysvetlil Fedič.

Ako vyplýva z jeho ďalších slov, pre VM to znamená, že sa musí uchádzať o finančné zdroje na rekonštrukciu plochy s veľkosťou 1200 štvorcových metrov skôr, než sa podľa projektu predpokladalo. „Momentálne sme v štádiu, keď sa finalizuje rozpočet na tretiu etapu. Po ukončení požiadame Prešovský samosprávny kraj o pridelenie finančných prostriedkov na rok 2020, ktoré by mali prekryť tretiu etapu,“ uviedol. Nedodržania termínu ukončenia druhej etapy sa Fedič neobáva, projekt má byť ukončený do konca roka 2020.

Stavebno-reštaurátorské práce v rámci druhej etapy rekonštrukcie jediného renesančného kaštieľa v Prešovskom kraji zahŕňajú výmenu okien a výplní 43 arkád, renováciu dvorových fasád, podchodu a balkónovej časti. Keďže cieľom projektu je dať objektu podobu z konca 19. storočia, okná budú reštaurovať podľa najstaršieho zachovaného okna pochádzajúceho z čias andrássyovskej prestavby, informoval Fedič.

Vďaka reštaurátorským prácam sa vo vnútorných rohoch druhého nadzemného podlažia na severnej strane objavili štyri niky, pričom tri z nich boli prekvapením. Nánosy omietky tiež skrývali takzvané zrkadlá, ozdobné plochy pod oknami, a takisto prstence pilastrov.

Druhú etapu obnovy kaštieľa financuje VM zo zdrojov získaných v rámci projektu Ministerstva kultúry SR Obnov si svoj dom. Z podprogramu Rekonštrukcia národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy získalo 640 000 eur, ďalších 150 000 eur dofinancoval Prešovský samosprávny kraj.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM