Eva Mikulová Správy

Odborári a zamestnanci U.S.Steel protestovali za vyššie tarifné mzdy

Okolo 2 a pol tisíc zamestnancov nášho oceliarskeho gigantu vyšli do ulíc, aby protestovali za vyššie mzdy. Po skončení protestu skončili vo Fanzóne.

Zdroj: Dnes24.sk

Protestné zhromaždenie začalo v piatok 17. mája 2019 pred JUMBO centrom o 15:00 hodine a potom zamestnanci U.S.Steel prešli mestom a mestským parkom až k Dolnej bráne.

Cestou ich podporovali Košičania a aj zahraniční hokejoví fanúšikovia. I kvôli hokeju, bolo zhromaždenie krátke a na úvod zamestnanci najprv pokrikom: „Slovenskoo,“ podporili našich hokejistov.

Ako zdôraznili zástupcovia zamestnancov z Rady odborov OZ KOVO U.S.Steel Košice, ktorí toto podujatie na podporu kolektívneho vyjednávania organizujú, cieľom je vyjadriť silu a podporu požiadavkám zamestnancov, za ktoré bojujú ich kolektívni vyjednávači pri vyjednávaní tarifnej mzdy.

„Vždy sme boli k našej firme lojálni, v čase celosvetovej hospodárskej krízy, alebo európskej oceliarskej krízy s dumpingovými cenami špinavej ocele, v čase neistoty  z možného predaja našej fabriky Číňanom…  Vždy sme to boli my, zamestnanci, čo sme na to doplácali. Dokedy? Aj keď sme v krízovom pracovnom režime, potraviny preto nie sú lacnejšie, ani energie, ani nájom, či školné v škôlkach a školách našich detí," uviedli odborári.

Nebuďme krajinou lacnej pracovnej sily! Žiadajme vyšší rast tarifnej mzdy. Chceme predsa dôstojnú životnú úroveň! Spravodlivú a etickú mzdu ako odmenu za vykonanú prácu si zaslúžime!“

V košickom hutníckom závode je aktuálne v mesiaci máj zavedený štvordňový pracovný týždeň ako dôsledok zhoršujúcej sa celosvetovej situácie na trhu s oceľou. Tento režim sa dotýka všetkých zamestnancov i riadiacich pracovníkov.

Protest odborarov U.S.Steel
4
Galéria
Foto: Eva Mikulová
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM