Filip Chudý Šport

Nočná mora zabudnutá: Považská potvrdila zvýšenú kvalitu, VIDEO a FOTO

Rozbehlo sa semifinále hádzanárskej extraligy. Kým pred rokom nedopadlo pre Považskú Bystricu dobre, teraz ho začala úspešne.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Pred rokom a aj teraz vstupovali hádzanári MŠK Považská Bystrica do semifinále play-off z druhého miesta. A história sa zopakovala aj v tom, že prvý polčas úvodného zápasu dopadol navlas rovnako – 11:9. Lenže potom sa už našťastie situácia začína výrazne odlišovať. Kým pred rokom Topoľčany výsledok začali otáčať a od vyrovnaného stavu v 46. minúte preklopili viac-menej celú sériu na svoju stranu. Teraz v 46. minúte urobila Šaľa posledný odpor, keď znížila na rozdiel gólu, lenže Považskobystričania dali zabudnúť na minuloročnú nočnú moru. V rozhodujúcich okamihoch nezopakovali minuloročné chyby, práve naopak, zabrali, psychicky boli odolní a zlomili odpor súpera. Preto zaslúžene vyhrali 27:23. Potvrdili tak, že sú vyzretejším tímom ako pred rokom.

„Zápas splnil očakávania play-off. Šaľa sem prišla pre bod, preto to malo od začiatku náboj, bolo to plné osobných súbojov a nasadenia. Nás môže mrzieť len veľký počet nevyužitých čistých šancí, kvôli čomu sme nemali pokojný zápas. Ale chalani dreli, hlavne v obrane, ktorá bola veľmi dobrá. V druhom polčase sme stále boli vpredu a získali dôležitý prvý bod vo veľmi ťažkom zápase,“ povedal tréner MŠK Václav Straka.

Jeho zverenci v prvom polčase nevyužili približne desať čistých šancí, keď išlo prevažne o priame strely v ideálnej výške pre ruky a nohy brankára. Aj preto mal súper dvojgólový náskok. Potom sme však začali lepšie využívať techniku a taktiku streľby, čo sa vyplatilo. „Našťastie sme Šaľu nepustili do väčšieho náskoku. My sme si dokázali vypracovať veľký počet šancí, ale brankár súpera výborne zachytal, čo nás trochu zrážalo dole, lenže bojovnosťou sme sa dostali do vedenia. Play-off je iná súťaž, tu sa nehrá na skóre, ale na výhry, pričom prvú máme,“ vyjadril sa Straka.

Jedným z dôležitých momentov bol aj gól Stanislava Pupíka po uplynutí hracieho času prvého polčasu. Z deväťmetrového hodu totiž prekabátil múr hostí a tiež brankára Konečného, čo bol silný impulz. „Neviem, či ten gól bol rozhodujúci, možno áno, možno nie. Teší ma, že to tam padlo, ale dôležitý je každý gól. Som rád, že sme začali sériu víťazne. Ale bol to veľmi ťažký zápas. Potvrdilo sa, že play-off je úplne iná súťaž. Je pekné, že sme boli v tabuľke druhí, ale začalo play-off a museli sme zápas otáčať. Všetko je to o hlavách, ale zvládli sme to,“ konštatoval Pupík.

Hosťujúci tréner Ján Kolesár uznal, že Považská Bystrica vyhrala zaslúžene. „My sme boli v niektorých fázach akoby mimo hry, boli sme bojazliví. Proste rozhodujú detaily a my sme v tom boli horší. Domáci naše chyby využili na získanie náskoku, ktorý si udržali až do konca. Miestami sme pôsobili ako žiačikovia, ktorí si nevedia prihrať. Také chyby nemôžeme robiť, tobôž nie v play-off, lebo súper to potrestá, čo sa aj stalo. Možno to bolo spôsobené psychikou, rozoberieme si to,“ uviedol tréner Šale.

Druhý zápas série sa hrá v stredu 1. mája v Šali o 18:00. „Jednoznačne tam ideme pre druhý bod, ale víťazné ambície budú mať určite aj domáci. Očakávam v Šali rovnaký chlapský súboj, aký bol aj teraz,“ doplnil považskobystrický tréner, ktorý ocenil aj fakt, že viacerí jeho hráči mali pred play-off zdravotné problémy, ale v dôležitom zápase tímu pomohli. „Chalani zaťali zuby, podali dobré výkony a aj vďaka tomu sme vyhrali,“ dodal.

MŠK Považská Bystrica – HKM Šaľa 27:23 (11:9), stav série 1:0

MŠK: Biel, Kovačin – Pupík 5, Macháč 1, Sloboda, Bystrický, Ivanicja 5/2, Kardoš, Jurák 2, Tumidalský 2, Briatka 3/2, Vallo 7/1, Hároník, Valášek, Gardian 2, Kozák
HKM: Králik, Konečný – Pľasun 1, Meľnyk 1, Lužica, Michniewicz 3, Moravec, Tymoščuk 1, Hricišon, Fodorean 3, Jadroň 9/4, Mažár, Percze, Dudáš 3, Petro 2, Šátek
Rozhodovali: Brunovský – Čanda, vylúčení: 2 – 3, 7 m hody: 6/5 – 4/4, 400 divákov

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Považská Bystrica vstúpila do play-off víťazne: Zábery z prvého zápasu so Šaľou
13
Galéria
Zdroj: Barbora Talačová

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM