Aktualizované Správy

Neďaleké obce zasiahli prívalové dažde: Vytápalo domy aj cesty! FOTO a VIDEO

Susedný okres zasiahol prívalový dážď. V Zubáku napršalo takmer 60 mm zrážok. Škody boli aj v neďalekej obci Lednica.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleké obce zasiahli prívalové dažde: Vytápalo domy aj cesty! FOTO a VIDEO
15
Galéria
Zdroj: TASR

Susedný Púchovský okres zasiahli v utorok 29. mája podvečer prívalové búrkové dažde s krúpami. V dôsledku intenzívnych zrážok došlo k vybreženiu miestnych potokov a následnému zaplaveniu komunikácií a rodinných domov. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík, okolo 17:15 nahlásili vytopenie piatich rodinných domov v prihraničnej obci Zubák. Potok sa vylial na komunikáciu a odrezal prístup do obce, nepremávali ani prímestské autobusy. „Na mieste zasahovalo päť hasičov z Púchova s dvomi kusmi techniky aj dobrovoľné hasičské zbory zo Zubáka, Hornej Breznice a Lednických Rovní s piatimi kusmi techniky. Na mieste udalosti boli prítomní aj pracovníci OÚ životného prostredia, ktorí priebežne monitorovali situáciu na mieste udalosti,“ povedal Petrík.

„Po príchode hasičov na ohlásené miesto bolo prieskumom zistené, že v postihnutej obci sa nachádzali štyri miesta, kde došlo k vybreženiu potoka, ktorý miestami zasahoval až na vozovku, ktorá zostala neprejazdná. Na mieste udalosti sa nachádzali členovia miestnej DHZ a občania obce, ktorí vykonávali záchranné práce. Starosta obce vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity,“ doplnil Petrík.

Ako uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav, v lokalite spadlo za hodinu takmer 60 milimetrov zrážok. Podľa starostu Pavla Gela sa po intenzívnom 40-minútovom daždi vyliali potoky, upchali priepusty pod miestnymi komunikáciami i hlavnou cestou a zatopilo vstup do obce a ďalšie časti dediny.

Profesionálni hasiči v spolupráci s dobrovoľnými hasičmi a obyvateľmi obce v postihnutých úsekoch postupne prehlbovali,resp. robili nové odtokové korytá. Taktiež na kritických miestach prepchávali mostné priepuste, ktoré boli zanesené náplavami po daždi a znemožňovali plynulý prietok vody. Po znížení hladiny vodného toku bola vozovka postupne očistená od nánosov blata a kamenia, uviedol Petrík. „Vstup do obce sme už sprejazdnili a ideme pozrieť ostatné lokality, ktoré boli postihnuté prívalovou vodou,“ doplnil Gelo s tým, že výšku škody momentálne odhadnúť nedokážu, zistia ju po obhliadke obce.

Extrémna búrka sa vyskytla v obciach Lednica a Zubák: VIDEO z miesta
1
Galéria

Intenzívne prívalové dažde narobili škody aj v neďalekej obci Lednica. Ako informoval starosta Kamil Karas, z dvoch najvyšších vrchov v okolí obce stiekla po prietrži mračien voda do jarku, vymyla celé dno, urobila si vlastné riečisko a vyrazila na cestu tretej triedy.

„Zaplavilo niekoľko domov, cestu a popri tom boli ešte niektoré menšie potôčiky, ktoré urobili to isté, len v menšom rozsahu. Cesta do obce ešte nie je sprejazdnená, čakáme mechanizmy, ktoré odstránia nánosy,“ doplnil starosta s tým, že po odstránení škôd sa bude musieť urobiť štúdia, ako podobným situáciám predchádzať. Ani najstarší obyvatelia obce si podľa neho nepamätajú také intenzívne zrážky, ako zažili v utorok podvečer.

Článok sme aktualizovali o nové správy od hasičov. A tiež o situácii z nasledujúceho dňa, ktorú si môžete prečítať nižšie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Susedný okres zasiahol prívalový dážď: Takto to vyzeralo v Lednici a Zubáku
15
Galéria
Zdroj: TASR

Deň po v Lednici

V obci Lednica v Púchovskom okrese pokračujú práce na likvidácii následkov utorkového (29.5.) prívalového dažďa. Odstraňovanie následkov bude podľa starostu Kamila Karasa trvať niekoľko dní. „Najväčšia škoda vznikla v hornej časti obce, kde sa v dôsledku obrovského množstva vody jeden z bočných potokov vylial a voda si vymlela svoje vlastné riečisko, ktoré tam nikdy nebolo. Tu musíme urobiť zemné práce tak, aby sa koryto vrátilo na svoje pôvodné miesto a voda tiekla do vyregulovaného potoka,“ skonštatoval starosta.

V obci podľa neho odstraňujú aj nánosy štrku, ktoré voda vyniesla na miestne komunikácie. Na vymleté časti musia naviezť buď pôvodné, alebo nové materiály. Škody na súkromnom majetku obyvateľov obce si netrúfa odhadnúť. V obci zaplavilo asi desať domov.

„Škody na záhradách nie sú až také, aby ľudia boli bez potravín, alebo bez úrody. Čo sa týka zaplavených domov, naozaj to nebolo v takom rozsahu, že by mal niekto meter vody v pivniciach a už vôbec nie v obytných priestoroch. Ľudia si to odčerpali svojpomocne,“ doplnil Karas s tým, že sprejazdnenie všetkých komunikácií bude trvať niekoľko dní. „Chceme urobiť také opatrenia, aby sa to už neopakovalo alebo aby boli následky povodní minimálne,“ zdôraznil s tým, že škody budú vedieť vyčísliť až po skončení všetkých pác.

Deň po v Zubáku

Ako informoval starosta druhej postihnutej obce Zubák Pavol Gelo, škody spôsobili prítoky, ktoré sú v správe štátnych Lesov SR a Povodia Váhu. „Všetky priepusty, ktoré boli z tých lesných pozemkov popod hlavnú cestu a miestne komunikácie, boli zanesené. Preto sa voda vyliala, vymlela korytá a porušila niektoré cesty. Obec bude trvať na tom, aby všetky škody spôsobené štátnymi lesmi a Povodím Váhu si odstránili na vlastné náklady. My sme pomocou bagrov sprejazdnili cestu a odviedli vodu tak, aby netiekla na cestu III. triedy a miestne komunikácie. Momentálne zväčšujeme koryto potoka v najviac postihnutej oblasti,“ doplnil starosta.

Búrka sprevádzaná asi 40-minútovým prudkým dažďom a krupobitím, zasiahla oblasť v utorok popoludní. Za hodinu napršalo podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) takmer 60 milimetrov zrážok. Následky odstraňovali do noci profesionálni hasiči z Púchova a dobrovoľné hasičské zbory zo Zubáka, Hornej Breznice a Lednických Rovní.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM