Správy

Nájdete ho neďaleko Michaloviec: Toto je naozaj nevšedný cintorín, FOTO

Nachádza sa v známej dedine Michalovského okresu. Reč je o nevšednom cintoríne. Prinášame aj fotografie priamo z miesta.

Ilustračný obrázok k článku Nájdete ho neďaleko Michaloviec: Toto je naozaj nevšedný cintorín, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Cintorín domácich spoločenských zvierat v obci Rakovec nad Ondavou v Michalovskom okrese, ktorý je prvým svojho druhu na východnom Slovensku, využívajú na pochovávanie svojich miláčikov najmä ľudia z miest. Uviedol to jeho majiteľ a zároveň iniciátor tejto myšlienky Vladimír Juhás.

Najviac je pochovaných psíkov

Na posledné miesto odpočinku, ktoré je určené pre zvieratá, prichádzajú napr. Prešovčania, Košičania, ľudia zo Sniny, Michaloviec, dokonca aj Svitu. Najviac je tam pochovaných psíkov, potom sú to mačičky a jeden králik. „Ľudia sú radi, keď sa dozvedia, že také niečo existuje, že ich môžu pochovať,“ poznamenal Juhás. Podľa jeho ďalších slov prídu zapáliť na hroby sviečku hlavne počas roka, keď majú cestu okolo. „Špeciálne kvôli Dušičkám chodí málo ľudí,“ doplnil.

Zdroj: Dnes24.sk

Nápad vytvoriť cintorín pre zvieratá dostal Juhás ešte pred viac ako desiatimi rokmi. „V tom čase sa veľa písalo v novinách, že čierne cintoríny sú tajne popri mestách, v lesoch, na zakázaných miestach, tak mi napadlo, že mám vhodný pozemok, aj na dobrom mieste mimo intravilánu, žeby som to urobil pre ľudí, aby mali kde pochovávať zvieratká,“ povedal.

Ďalšie plány

Vybavovanie mu trvalo podľa jeho vlastných slov dosť dlho. „Lebo to bola taká novinka pre našich úradníkov. Robil som to ako druhý na Slovensku a na východnom Slovensku vôbec ako prvý, takže mi to trvalo tri roky, kým som všetko vybehal, všetky papiere, povolenia,“ vysvetlil s tým, že potom mu prevádzku povolili na skúšobnú dobu dva roky.

„A v roku 2013 som definitívne dostal rozhodnutie, že to mám natrvalo schválené ako cintorín pre domáce spoločenské zvieratá,“ skonštatoval.

V pláne má ešte vytvoriť vstupnú bránu, vybudovať altánok na obrady a dokončiť výsadbu živého oplotenia.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

OBJEKTÍVOM z nevšedného cintorínu v okrese Michalovce: Určený je zvieratám
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM