Marek Vatraľ Kultúra

Matej (29) z Trenčína dostal skvelý nápad a kniha pre deti je skoro na svete!

V súčasnosti existujú mnohé alternatívne spôsoby ako vydať knihu. Stačí k tomu iba dobrý nápad a všetko ide samo. Pozrite, ako hravo a zaujímavo sa to dá zvládnuť.

Ilustračný obrázok k článku Matej (29) z Trenčína dostal skvelý nápad a kniha pre deti je skoro na svete!
Zdroj: Matej Zámečník

O skupine dobrovoľníkov vystupujúcich pod príznačným názvom Zelená hliadka Trenčín, ktorí sa aktívne usilujú zlepšiť mesto a jeho okolie v oblasti životného prostredia, sme už na našom portály písali viackrát.

Konkrétne sme sa s nimi rozprávali nielen o ich plánoch a projektoch, ale aj o chvályhodných aktivitách súvisiacich so spomínaným životným prostredím v meste Trenčín, ktorým sa pravidelne vo svojom voľnom čase venujú.

To, že ich dobrovoľníctvo je pre nich viac než koníček dokazujú aj iné aktivity, prostredníctvom ktorých sa chcú spolupodieľať na ochrane a čistote prírody. Dokazuje to aj nový projekt Mateja Zámečníka, spoluzakladateľa Zelenej hliadky Trenčín, ktorý už čoskoro vydá detskú knihu s hravým názvom Nezábudka a divozel.

O tom, ako kniha vznikala, čo je jej poslaním a kedy vyjde sme sa rozprávali priamo s jej autorom.

Kedy vznikla prvotná inšpirácia a vlastne aj nápad, že si sa podujal napísať knihu určenú výlučne detskému publiku?

Počas čistenia lesov sme sa s ostatnými dobrovoľníkmi bavili o tom, že mnoho detí po sebe necháva na lavičkách alebo ihriskách odpadky a vôbec im to neprekáža. Preto som sa rozhodol, že to zmením aspoň pomocou príbehu, ktorý by ich mal inšpirovať. Na začiatku bola iba predstava, že niečo by som preto teda mohol spraviť…Po niekoľkých mesiacoch práce a vybavovania spoluprác som to sebadisciplínou a vytrvalosťou napokon dotiahol do úspešného konca. Nič z toho by ale nebolo, keby ľudia, ktorí sa ma rozhodli podporiť rôznymi formami, ostali ľahostajní voči môjmu snu, prírode, snahe naučiť deti niečo nové, záujmu o zážitkové čítanie spojené so sadením rastlín a tak ďalej…

Čo chceš touto knihou nielen ako autor, ale aj aktívny člen Zelenej hliadky docieliť?

Táto kniha má naučiť deti, formou príbehu, ako si viac vážiť životné prostredie. A zároveň im sprostredkovať zážitok formou vcítenia sa do hlavných hrdinov. Dospelým má zase pri čítaní deťom pripomenúť možno veci, na ktoré už zabudli. Celkovo v nej ide o prepojenie puta dieťa – rodič – príroda.

Akou formou prebiehala kampaň na vydanie tvojej novej knihy?

Kampaň prebiehala na web stránke Startlab-u, kde som si vytvoril podrobný popis ku knihe s videom a ukážkami z knihy. Veľa ľudí si myslelo, že knižka už je na svete, ale v skutočnosti by mala ísť do tlače čoskoro. Ku knižke sme vymysleli aj rôzne odmeny, aby deti dostali niečo naviac, prípadne aby si aj dospelí spravili radosť. Tesne pred spustením kampane som dostal podporu od nadácie SPP. Čiže teraz, po dosiahnutí 100% sumy v predpredaji, môžem povedať, že tento projekt sa uskutočnil aj vďaka podpore Nadácie SPP. Kampaň je ale iba v polovici a radi by sme vyzbierali viac. Ak sa nám podarí vyzbierať 150% alebo 200%, tak každý prispievateľ dostane zadarmo pexeso a samolepky. Kampaň teda ešte stále beží.

Aké komunikačné kanály si počas kampane používal a ktoré sa ti najviac osvedčili?

Rôzne. Rozprával som sa so známymi, kamarátmi, kolegami… Potom som oslovil ľudí, ktorí si kúpili moju prvú knižku a taktiež školy, kde som chodieval na besedy. Pomohlo mi aj zopár firiem. Využíval som aj platenú reklamu na Facebooku. Najviac sa osvedčili moji známi. Veľa ľudí ma milo prekvapilo podporením bez predobjednávky knihy, čo je super a určite sa im odmením. Kto sa ako o knihe presne dozvedel, povedať neviem.

Kampaň zdieľalo veľa ľudí, takže im môžem len poďakovať.

Zdroj: YouTube.com

Akým deťom je kniha určená?

Predovšetkým deťom od 5 do 8 rokov, ktoré majú radi príbehy a prírodu.

Čo by si z nej mal podľa teba prípadný čitateľ zobrať?

Nové informácie, ktoré by si mal zapamätať a následne si ich aj osvojiť, aby sa šetrnejšie správal k prírode. Zároveň zážitok a ponaučenie. Deti sa naučia základy triedenia odpadov, čo patrí do lesa a čo nie, ako sa označujú vajíčka od sliepok, prečo nemáme nič vylievať do jazierka a mnohé iné.

Tvoja nová kniha vyniká inšpiratívnymi ilustráciami. Mala ich autorka Lucia Grejtáková voľnú ruku, alebo sa skôr riadila tvojimi predstavami?

Trval som iba na obálke, kde som mal pripomienky, čo má ako vyzerať. A ešte hlavné postavy mali mať určité črty, aby vystihovali charakter postáv. Ostatné kresby robila sama podľa svojej fantázie a textu, ktorý som jej poslal. Z môjho pohľadu sa jej to podarilo perfektne a ja som spokojný.

Kto každý ťa podporil a na čo všetko získanú sumu v súvislosti s vydaním knihy napokon použiješ?

Je to tak pol na pol. Ľudia, ktorých poznám buď ja alebo ilustrátorka a potom úplne neznámi ľudia. Vyzbieraná suma pôjde na tlač knihy a na rastúce ceruzky, ktoré budú ku knihe. To je spolu s ilustrátorkou najvyššia položka. Zvyšok doplatím zo svojho a použijem na poštovné, web, reklamu, darčeky…

Čo by si po tvojich skúsenostiach s vydávaním knihy odporučil začínajúcim autorom?

Nech sa na mňa obrátia. Ja im už poviem, aké sú možnosti a aké sú výhody a nevýhody vydávania kníh na vlastnú päsť a cez vydavateľstvo. Potom už je to len na nich, akú cestu si zvolia.

V OBRAZOCH: Ukážky knihy Nezábudka a Divozel
4
Galéria
Zdroj: Matej Zámečník

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM