Adam Stečák Správy

Malí aj veľkí fanúšikovia policajtov si zblízka pozreli chvaty a hmaty "kukláčov", VIDEO

Policajný zbor Slovenskej republiky a Hasičský záchranný zbor pripravili pred košickou Optimou celodenný program pre najmenších.

Zdroj: Dnes24.sk

Zbrane, streľba, technika a adrenalín doprevádzaný húkačkami. Areál pred obchodným centrom Optima sa v stredu na celý deň zaplnil policajti a hasičmi, aby ukázali časť svojej náročnej práce najmä malým obdivovateľom. Ako prebieha prenasledovanie, práca so služobnými psami, ktorí reagujú na každý povel, či zásah „kukláčov“ na nebezpečného páchateľa?

Policajti deťom

A o tom bol program, ktorý začal už ráno o 9:30 hodine a pokračoval až do 17:00. Návštevníci podujatia mohli sledovať statické ukážky Policajného zboru, Hasičského záchranného zboru a aj Mestskej polície. Hasičský záchranný zbor predviedol vyprostenie účastníka dopravnej nehody z auta a následne ošetrenie.

Dynamické ukážky predviedla pohotovostná motorizovaná jednotka, pohotovostný policajný útvar a psovodi.

Nemohol chýbať kultúrny program, na ktorom vystúpili deti košických škôl. Pre najmenších bolo pripravené aj občerstvenie. Ďalej si návštevníci mohli vyskúšať strelecký trenažér, jazdu na e-kolobežkách, obzrieť si historické vozidlá, vytvoriť si pamätné fotografie či zúčastniť sa rôznych hier a získať zaujímavé darčeky.

Kukláči dostali nové priestory

Pohotovostný policajný útvar (PPÚ), tzv. kukláči, bude v Košiciach pôsobiť v nových priestoroch policajného areálu na Rampovej ulici. Slávnostne ich v stredu otvorila ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Činnosť pohotovostného útvaru ministerka ocenila s tým, že si zaslúži zodpovedajúce zázemie. „Keď občan má nejaký problém, volá políciu, keď polícia má nejaký problém, tak volá PPÚ, takže vďaka za to, že sú medzi nami a že majú veľakrát možno takú väčšiu vnútornú motiváciu pracovať a nasadzovať svoje zdravie a životy v neľahkých akciách,“ uviedla Saková. Pri príchode sa pozdravila s každým z nastúpených členov zásahovej jednotky s čiernymi kuklami na hlavách.

Vynovené priestory sú v budove niekdajšej leteckej vojenskej akadémie. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Radoslava Fedora je cieľom pripraviť podmienky na prácu a realizáciu činností, ktorými sa PPÚ zaoberá. Doterajšie priestory pre pohotovostný útvar a jeho príslušníkov neboli vhodné.

Pribudne NAKA

„Budeme sa snažiť tieto podmienky ešte viac zlepšovať a pripraviť materiálno-technické zabezpečenie tak, aby mohli byť čo najlepšie vycvičení a pripravení na neľahkú úlohu v rámci svojej činnosti,“ konštatoval. V budove v areáli okresného riaditeľstva PZ by mala pôsobiť aj ďalšia elitná zložka – Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Vedúca oddelenia nehnuteľností rezortného Centra podpory Košice Renáta Handžáková priblížila práce, ktoré boli potrebné pre obnovu priestorov, kde boli kedysi učebne a ubytovanie pre vojakov.

„Urobili sa hygienické maľby, nové podlahy, vymenili sa okná a dvere, vybudovali sa nové sociálne zariadenia, svietidlá, natiahli sa nové výpočtové siete a dodal sa nový nábytok,“ uviedla. Ministerka dodala, že okná a nábytok vyrobili v príspevkových organizáciách rezortu vnútra.

Pozrite si vo videu simulovanú prácu tých, ktorí pracujú pre našu bezpečnosť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

V OBRAZOCH: Polícia deťom Košice
16
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM