Tomáš Batiz Šport

Majstrovstvá Európy v Prahe: Ako si počínali mikulášski vodáci?

Na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode sa bojovalo v pražskej Troji v piatok o postup do semifinále. V konečnej bilancii z 15 slovenských lodí postúpilo do semifinále 12.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá Európy v Prahe: Ako si počínali mikulášski vodáci?
Zdroj: TASR

Trojica slovenských singlistiek si poradila s traťou bez problémov, v podstate aj deblisti, pretože postupovalo všetkých 15 štartujúcich. Jedine dvaja kajakári v predpoludňajšom bloku vyvolali pochybnosti. Kým 18. Jakub Grigar medzi 65 štartujúcimi sa tesne v 1. kole zmestil do postupujúcej dvadsiatky, Martin Halčin a Jakub Stanovský museli zabojovať v druhom kole.

Grigar si v cieli posťažoval

Cestu do semifinále si skomplikovali v najnabitejšej kategórii kajakári. Jakub Grigar síce postúpil z 18. priečky, no 23. Martin Halčin a 27. Jakub Stanovský sa museli spoliehať na opravnú jazdu. Jej štart sa posunul, pretože program sa menil po tom, čo nad Trojou vystrájala búrka s dažďom a silným vetrom. V 2. kole vo svojej seniorskej premiére Jakub Stanovský nabral k času až 14 trestných sekúnd a s takouto záťažou ťažko mohol pomýšľať na postup. Viac sa darilo Martinovi Halčinovi, ktorému oprava v 2. kole vyšla a po čistej jazde sa pridal k postupujúcemu Grigarovi.

„Nebolo to zlé, na vrchu celkom dobré, podľa predstáv. Potom prišla únava i pocit, že mi stačí len dôjsť. Prišiel však nešťastný ťuk, no postúpil som z 1. kola, mám viac času na regeneráciu a to som chcel. Náročnosť trate bola rozdielna, aj ľahká, i s ostrými bránkami, kde zápasíte s vodou a vysilíte sa.“

V kvalifikácii singlistov spojili tri slovenské lode čisté jazdy, len výsledok bol rozdielny. Alexander Slafkovský s 8. miestom, Marko Mirgorodský s 11-tym sa vyhli opravnej jazde, no Michalovi Martikánovi na 16. priečke chýbalo na rovnaký pocit šesť stotín sekundy. Musel tak zvládnuť obrovský psychický tlak v opravnej jazde.

„Nebolo to jednoduché, ani som nevedel čo očakávať od konkurencie,“ povedal Alexander Slafkovský.

"Podstatné bolo hneď z prvej jazdy dostať sa do semifinále, chcel som byť aj do desiatky, preto som spokojný. Neriskoval som, nedával povestné hlavičky, pretože niektoré bránky boli dosť nízko a ja som ich s jazdou na istotu aj zámerne podchádzal. Nerozbehol som sa, len sústredil na čistotu. Tento kanál ma dokáže s meniacou vodou vždy niečím prekvapiť, dúfam, že sa príliš meniť nebude. Cítim sa dobre, verím si a dúfam, že to pôjde aj ďalej,” dodal Slafkovský.

Mirgorodský je plný očakávania

Marko Mirgorodský vložil do jazdy viac námahy. „Trochu mi vytuhli ruky, fyzicky som menej vládal, no verím, že to bude v nedeľu lepšie. Trať bola naozaj fyzicky náročná, najmä výjazdy z protivodiek, keď som rozbiehal loď. Vodu dobre poznám, mne sa tu jazdí dobre, preto som plný očakávania, ako mi to pôjde ďalej.“

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM