Marek Vatraľ Správy Kultúra

Magické zatmenie Mesiaca v Trenčíne: Vesmírne divadlo na časozbernom VIDEU!

Pozrite si úchvatné video amatérskeho kameramana a fotografa Jozefa Dovičina, ktorému sa v okolí Trenčianskeho hradu podarilo nakrútiť dychberúce zábery úplného zatmenia Mesiaca.

Zdroj: YouTube.com

Začiatkom minulého týždňa sme mohli byť svedkami ojedinelého astronomického úkazu úplného zatmenia Mesiaca. Podľa Pavla Rapavého zo Slovenského zväzu astronómov išlo o vôbec posledné zatmenie tohto desaťročia. Odborník pritom doplnil, že najbližšie zatmenie bude len čiastočné a pripadne na deň 16. júla. 2019. V úplnom zatmení podľa neho uvidíme opäť mesiac Mesiac až 7. septembra. 2025.

Počas úplnej fázy mal Mesiac podľa Rapavého hnedočervené sfarbenie a tmavšia bola aj jeho spodná časť, pretože vesmírny spolupútnik prechádzal nad stredom zemského tieňa. Zatmenie sa malo podľa jeho slov odohrať na peknom hviezdnom pozadí, pričom vpravo sme mohli sledovať hviezdy Pollux a Castor z Blížencov a vľavo hore krásnu otvorenú hviezdokopu Jasličky v Rakovi.

Ako ešte ďalej doplnil, neveľká výška zatmenia nad obzorom mohla byť inšpiráciou pre invenčných fotografov. Stačilo si už len vybrať vhodné popredie. S úspechom sme tak podľa neho mohli úkaz fotografovať až do západu Mesiaca, nakoľko kontrast voči oblohe bol dostatočný.

Svojej príležitosti sa chytil aj známy amatérsky fotograf a dokumentarista Jozef Dovičin z Dolného Srnia, ktorý úplné zatmenie Mesiaca zachytil v Trenčíne pomocou svojho objektívu. Unikátne kompozičné zábery Mesiaca s Trenčianskym hradom sú napokon nesmierne podmanivé. To však ale nebolo všetko. Okrem fotografických snímok stihol spomínaný jav nakrútiť aj pomocou kamery. Výsledok je obdobne magický a očarujúci ako jeho fotografie. Veď, posúďte sami.

Pozrite si aj fotografie úplného zatmenia mesiaca v Trenčíne

FOTO: Úplné zatmenie mesiaca v Trenčíne
16
Galéria
Zdroj: Jozef Dovičin

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM