Eliška Šándorová Správy

Košice prisľúbili dať na platy zamestnancov DPMK sumu 300-tisíc, odborári ostrý štrajk i tak nevylúčili

Košickí mestskí poslanci na svojom stredajšom zasadnutí zastupiteľstva zobrali na vedomie predložený materiál Východiská pre tvorbu koncepcie rozvoja Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na roky 2019 - 2023.

Zdroj: Dnes24.sk

Koncepcia rozvoja DPMKI zahŕňa aj návrh zvyšovania miezd zamestnancov či zmeny taríf v košickej mestskej hromadnej doprave (MHD). Odborári po prerokovaní tohto bodu mestským zastupiteľstvom (MsZ) nevylúčili ďalší ostrý štrajk.

Predpokladom na naplnenie uvedených východísk je zavedenie novej tarify a schválenie pripravovaného príspevku od mesta vo výške 300-tisíc eur v zmene programového rozpočtu na tento rok.

Táto suma má byť v druhom polroku prerozdelená na zvýšenie platov, čo pre vodičov znamená v priemere nárast miezd o 4,7 percenta a pre údržbárov o 7,2 percenta. Do roku 2022 majú vodičom vzrásť platy v priemere o 13,1 percenta a údržbárom o 15,7 percenta.

Nesystémové riešenie?

Na rokovanie prišlo približne aj 20 zamestnancov dopravného podniku. Ako povedal predseda Základnej odborovej organizácie vodičov MHD pri DPMK Ivan Horváth, MsZ by nemalo byť pôdou pre kolektívne vyjednávanie. Podľa jeho slov sa o konkrétnych sumách, ktoré návrh obsahoval, dozvedeli prvýkrát práve na stredajšom zasadnutí zastupiteľstva.

„Musíme si sadnúť, prepočítať a hlavne sa spýtať na názor zamestnancov, ktorých zastupujeme,“ uviedol s tým, že suma 300-tisíc eur na tohtoročné zvýšenie miezd sa mu zdá nedostatočná a nesystémová. Štrajkové výbory majú zasadnúť do konca tohto týždňa, následne plánujú stretnutie so zamestnancami DPMK aj s vedením spoločnosti. Horváth pripomenul, že zatiaľ ide o víziu mesta a suma na mzdy pre zamestnancov v stredu vyčlenená nebola.

Odborári zdôraznili, že štrajková pohotovosť naďalej trvá.

„Hrozba ostrého štrajku je tu stále, určite vo väčších intenciách ako doteraz,“ dodala predsedníčka Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMK Andrea Vindišová.

Štrajk nie je riešenie

Podľa generálneho riaditeľa DPMK Vladimíra Padyšáka cieľom vedenia DPMK nie je plošné zvyšovanie miezd, ale oveľa výraznejšie zvýšenie než predtým odborármi požadovaných desať percent, a to pre podfinancované pracovné pozície.

„To je miesto, kde sa sústredíme a snažíme sa presvedčiť aj odborárov, že poďme podporiť práve tých, ktorí sú pre nás nedostatkoví. To sú elektromechanici, pracovníci v pretržitom režime,“ povedal s tým, že štrajk nie je riešením súčasnej situácie, ten sa podľa jeho slov dá vyriešiť iba za rokovacím stolom.

Poslanci uznesením zároveň odporučili generálnemu riaditeľovi a predstavenstvu DPMK pokračovať v kolektívnom vyjednávaní o mzdových požiadavkách zamestnancov DPMK v zmysle schváleného materiálu.

Zamestnanci DPMK prišli na rokovanie MsZ
8
Galéria
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM