Aktualizované Adam Stečák Správy

VIDEO: Po pauze vyšli ľudia do ulíc na protest iniciatívy Za slušné Slovensko

Piatok sa v Košiciach a ďalších mestách na Slovensku niesol po dlhej odmlke v znamení protestu. Ľudia opäť prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s vládou.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Po pauze vyšli ľudia do ulíc na protest iniciatívy Za slušné Slovensko
15
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Dnešný protest v Košiciach sa presunul z Hlavnej ulice do parku na Moyzesovej ulici. Protest začal o 18:00 hodine, zišlo sa na ňom približne 200 ľudí.

„V piatok 22. júna 2018 uplynú tri mesiace od vtedy, ako bola vymenovaná vlada Petra Pellegriniho. Za tri mesiace neprišlo k žiadnej zásadnej zmene alebo vôbec snahe o túto zmenu. Nevideli sme a nevidíme žiadny signál toho, že vláda chce obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc. Nominácia ministerky Sakovej a následná zmena policajného prezidenta za človeka, ktorý bol blízkym spolupracovníkom Roberta Kaliňáka nie je snahou o obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc,“ informovali organizátori na svojom facebookovom profile.

Motiváciou pokračovať v protestoch sú podľa nich aj každý deň nové kauzy, situácia v RTVS s hromadným odchodom zamestnancov a aktuálne protesty farmárov.

Pred protestujúcich predstúpil ako prvý Štefan Ševčík z Iniciatívy Hneváme sa v prejave povedal: "Nikam sme neodišli…„Zdieľam sklamanie brata Jána Kuciaka, že sa na jeho odkaz zabúda. Nie, nezabudli sme a sme pripravení v našom boji pokračovať.”

V príhovoroch sa spomínali aj predčasné voľby a to zbieraním podpisov na petíciu za predčasné voľby. Hárky boli k dispozícii aj na košickom proteste, kde ich niektorí zúčastnení podpísali.

Za slušné Slovensko, jún 2018, Košice
15
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Na proteste vystúpil aj Ján Mičovský, ktorý je nositeľom ocenenia Biela vrana. Symbolicky nadviazal na v poradí ôsmy protest. „Roky, ktoré sa končia osmičkou, boli revolučné. Koho boli krvavé paprče, ktoré vraždili v malej dedinke? Sú občania, ktorí vedia, kde majú stáť. Ale sú takí, ktorí sa boja. A sú takí, ktorí neprecitli. O život neprišli len dvaja mladí ľudia, ale každý dostal zásah do svedomia.“

Pred ľudí sa postavil aj Martin Ruščanský, aktivista z Humenného. Na proteste čítali aj list Márie Kuciakovej, sestry zavraždeného Jána: „Trúchlime stále a stále budeme. A cítime ľútosť za to, že sme ich nedokázali ochrániť. Ale sami nič nezmôžeme. Musíme bojovať.“

Protesty boli aj v Bratislave, Banskej Bystrici, Leviciach.

Pozrite si v galérii, čo sa nám podarilo zachytiť…

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM