Anton Hrachovský Kultúra

FOTO: Oslavy 1. mája v slovenských mestách v roku 2018: Retro, recesia i zdravý pohyb

Sviatok práce sa na našom území oslavoval predovšetkým pred rokom 1989. Dnes si ho ľudia pripomenuli vo viacerých slovenských mestách a obciach.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Oslavy 1. mája v slovenských mestách v roku 2018: Retro, recesia i zdravý pohyb
25
Galéria
Zdroj: TASR

Dnes oslavujeme sviatok práce. 1. máj máme už s týmto sviatkom pevne spätý. Rozmach prvomájových akcií pracujúcich na celom svete nastal po roku 1917. V Českos­lovenskej republike sa začal oficiálne sláviť v roku 1919. V čase socialistického zriadenia sa na 1. mája konali prvomájové sprievody, na tribúnach stáli predstavitelia vládnucej komunistickej strany.

V niektorých slovenských mestách a obciach si Sviatok práce pripomenuli v roku 2018 štýlovo – retroparádou, iní si z neho spravili recesiu, ďalší zvolili na využitie voľného dňa zdravý pohyb.

Recesia vo Vysokých Tatrách

Na Tatranskom prvomájovom retro sprievode sa zúčastnilo viac ako 600 recesistov. Odštartoval ho v utorok 1. mája Tatranský majáles. Mesto opäť pripravilo podujatie, ktoré sa vlani stretlo s veľkým ohlasom. „Po roku 1989 boli Vysoké Tatry zrejme prvým miestom na Slovensku, kde sa našlo toľko recesistov, aby si Sviatok práce a jeho oslavy pravidelne pripomínali,“ priblížil históriu vzniku tatranských sprievodov vedúci oddelenia kultúry a športu Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Ján Bendík.

Prvomájová akcia sa začala sprievodom účinkujúcich a recesistov, ktorý odštartoval o 10. hodine spred parkoviska pri Humne, pričom v prvej časti sa predstavilo 450 účinkujúcich v zaujímavých kostýmoch. Potom prišlo na rad 150 recesistov z Českej republiky, ktorí navštívili Vysoké Tatry špeciálne len pre túto príležitosť.

Stretnutie odborárov v Žiline

Prvomájové spoločné oslavy slovenských a českých odborárov sa konali v Žiline na Budatínskom hrade. Odborári z oboch krajín predniesli výhrady, ktoré sa týkajú výšky miezd v Čechách a na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami.

Českí a slovenskí odborári v Budatíne kritizovali výšky miezd, ktoré podľa nich nedosahujú tie v iných, najmä západných krajinách. Premiér v tejto súvislosti podotkol, že ich výhrady chápe a podľa svojich slov sa bude snažiť, aby počet ľudí robiacich za minimálnu mzdu každoročne klesal.

Retro oslavy v okrese Senica

Obec Dojč pri Senici sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody z čias socializmu. Ani tento rok nebol výnimkou, keď sa organizoval ôsmy ročník retro osláv 1. mája. Podujatie pripravil 1. Záhorácky Retro klub Dojč.

Mnohí si pamätajú prvomájové sprievody, mávadlá, cigánsku či dychovú hudbu. A práve toto bolo možné zažiť v utorok 1. mája v tejto obci. Prvomájový sprievod tvorili aj historické vozidlá, medzi ktorými nechýbali ani dobové vládne vozidlá Tatra 613, motocykle bývalej Verejnej bezpečnosti Jawa 350 či vojenské transportéry.

Zdravo v hlavnom meste

V bratislavskom Lamači sa v utorok dali do behu malé deti i tí s piatimi či šiestimi krížikmi na chrbte. Už tradične sa na 1. mája konal lamačský Zdravbeh, športovo-spoločenské popoludnie pre všetky vekové kategórie.

Okrem víťazov v jednotlivých kategóriách organizátori špeciálne ocenili aj najzamilovanejšiu bežeckú dvojicu a tiež pretekára, ktorý odbehol trať v dĺžke 3,75 km naboso.

Na štart tratí v dĺžke od 120 m až 5 km, ktoré viedli v okolí Malokarpatského námestia, areálu základnej školy a ulicami mestskej časti, sa postavilo celkovo 124 bežcov. Rozdelení boli podľa kategórií – od trojročných detí až po seniorov nad 60 rokov. „Teší ma veľký záujem detí, trochu mrzí, naopak, to, že v kategórii 16 až 18 rokov sa nikto neprihlásil. Verím, že je to však iba pre tento rok,“ bilancoval po podujatí starosta Lamača Peter Šramko.

V Košiciach pokračuje Deň mesta

Na 1. mája pokračoval v metropole východu Slovenska seriál podujatí v rámci osláv Dňa mesta Košice otvorením detskej železnice a prvou tohtoročnou jazdou vláčikom ťahaným 134-ročnou parnou mašinkou Katka.

Historická košická detská železnica je unikátna tým, že prevádzkuje aj parné lokomotívy a práve v utorok prvýkrát vyjdú na trať. „Počas sezóny budú v prevádzke všetky štyri naše lokomotívy, dve parné a dve dieselové, a mala by k ním pribudnúť nová dieselová lokomotíva. Ak sa to podarí, bude to veľká udalosť,“ uviedol prednosta stanice Igor Holéczy.

Oslavy 1. mája v slovenských mestách
25
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM