FOTO + VIDEO: Námestie slobody postupne mení svoju tvár. Onedlho príde na rad aj fontána

Do samotného ukončenia revitalizácie hlavné mesto vybuduje na námestí záhon zelene na mieste bývalých schodov, vysadí 20 nových stromov a opraví dlažbu vo vnútornom okruhu fontány.

Ilustračný obrázok k článku FOTO + VIDEO: Námestie slobody postupne mení svoju tvár. Onedlho príde na rad aj fontána
9
Galéria
Zdroj: TASR

Práce na revitalizácii Námestia slobody sú v plnom prúde. Aktuálne končí druhá etapa, v rámci ktorej na námestí pribudlo workoutové ihrisko, pobytové trávniky so závlahou a lokálne sa upravila dlažba. Do úplného ukončenia tejto etapy vznikne nový záhon zelene a nasadia stromy.

Druhá etapa revitalizácie

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dnes spolu so zástupcami OZ Dobré m(i)esto založenou HB Reavis kontroloval priebeh prác revitalizácie Námestia slobody.

„Na Námestí slobody sme od minulého roka odviedli kus práce, ktorý je už viditeľný. Upraviť tak veľký verejný priestor si vyžaduje čas, financie a námahu. Som rád, že sa nám spolu s partnerom podarilo spojiť všetky tieto tri atribúty a Námestie slobody, ktoré je jedným z najdôležitejších verejných priestorov, bude po dlhých rokoch zanedbávania zrekonštruované a poskytne Bratislavčanom a návštevníkom mesta miesto pre aktívnu formu oddychu,“ informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal po kontrolnom dni.

V rámci druhej etapy revitalizačných prác bolo na Námestí slobody vysadených 5-tisíc metrov štvorcových trávnikov so závlahou, 3 600 metrov štvorcových vymenených betónových povrchov a vybudované nové workoutové ihrisko vrátane úpravy jeho okolia. Do samotného ukončenia revitalizácie hlavné mesto vybuduje na námestí záhon zelene so šiestimi stromami na mieste bývalých schodov, vysadí 20 nových stromov a opraví dlažbu vo vnútornom okruhu fontány.

Na rad príde aj fontána

„Sme radi, že naše občianske združenie Dobré miesto pomáha revitalizovať tento rozsiahly verejný priestor. Paralelne pracujeme na spracovaní projektovej dokumentácie k rekonštrukcii fontány, ktorá prejde štandardným schvaľovacím procesom,“ dodáva Jakub Gossányi, šéf developmentu v HB Reavis Slovakia.

Po ukončení aktuálnej etapy sa začne tretia etapa, ktorou je rekonštrukcia fontány Družba. Pôjde o finančne, technicky a časovo náročnú opravu, ktorá je naplánovaná v priebehu budúceho roka. Aktuálne architektonické štúdio v koordinácii s hlavným mestom a OZ Dobré m(i)estom založeným spoločnosťou HB Reavis už pracujú na projektovej dokumentácii, ktorá určí spôsob rekonštrukcie.

Miesto pre psov

Na Námestí slobody sú po novom umiestnené aj informačné tabule, ktoré usmerňujú najmä pohyb psov. Mesto sa rozhodlo pre model západoeurópskych metropol a vyčlenilo pre nich priestor.

„V tejto súvislosti chcem poprosiť verejnosť, aby tieto usmernenia dodržiavala a aj takýmto spôsobom spoločne s nami udržiavala námestie. Pevne verím, že Námestie slobody bude postupne vyhľadávaným miestom pre relax, šport či piknik,“ dodal primátor.

Zdroj: Dnes24.sk
Námestie slobody (október 2018)
9
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM