Správy

FOTO + VIDEO: Na Tyršovom nábreží vyrástlo bludisko z viac ako 2500 pneumatík

Slovenský fotograf Lousy Auber vytvoril na Tyršovom nábreží bludisko z viac ako 2500 pneumatík určených na recykláciu.

Zdroj: Dnes24.sk

V posledných mesiacoch sú médiá plné ekologických tém, ktoré sa postupne dostávajú do uší širokej verejnosti. Jednou z dominantných tém je nadmerný vyprodukovaný odpad, ktorý sa hromadí v našej prírode. Výnimkou nie sú ani ojazdené pneumatiky, ktoré sa môžu rozkladať všade inde – pri riekach, v lesoch, no nie na určených miestach.

Opotrebované pneumatiky

Každá pneumatika sa počas používania opotrebuje. Aj napriek fámam, ktoré sa často šíria mezi vodičmi, každá pneumatika začína starnúť až používaním – takže obutím na vozidlo, kedy naňho pôsobí slnko, teplo a samotné používanie za určitého tlaku.

Cieľom výrobcov pneumatík, majiteľov pneuservisov a všetkých spotrebiteľov by malo byť ekologické nakladanie s pneumatikami po uplynutí ich životnosti. Na Slovensku platí zákon, podľa ktorého musí každý predajcia zapezpečiť bezplatný odber ojazdených pneumatík bez ohľadu na značku, alebo kúpnu zmluvu.

Bludisko z pneumatík

Environmentálny problém nepotrebných pneumatík pohodených v prírode nebol ľahostajný ani slovenskému fotografovi Lousy Auberovi, ktorý v spolupráci so značkou Barum vytvoril bludisko z viac ako 2500 pneumatík určených na recykláciu a 50 z nich reprezentuje letnú novinku Barum Bravuris 5. Z nich umelec vytvoril totem v strede labyrintu.

Exponát sa nachádza na Tyršovom nábreží v Bratislave a je prístupný verejnosti do polovice júla. „Projekt labyrintu zo starých ojazdených pneumatík ma presvedčil najmä z dvoch dôvodov. V prvom rade ide o jeho ekologickú podstatu, nakoľko ako materiál používame už vyradené plášte. Tie okrem toho po rozobratí labyrintu pôjdu na skutočnú recykláciu, a vďaka tomu budú teda slúžiť ďalej na rôzne účely. Nevytvárame tak žiadnu neekologickú stopu a ani netvoríme žiadny odpad,“ hovorí Lousy Auber.

"Druhým dôvodom je využitie labyrintu. Okrem estetickej funkcie ide naozaj o úžitkové a najmä zážitkové dielo. Inštalácia od postavenia 23. júna teší najmä najmenších obyvateľov či návštevníkov Bratislavy, ktorí zavítajú na Tyršovo nábrežie,“ dodal Auber.

Bratislava24.sk informoval Tomáš Stupavský z AMI Communications Slovakia.

Na Tyršovom nábreží vyrástlo bludisko z pneumatík
15
Galéria
Zdroj: Continental Barum s. r. o.
Zdroj: YouTube.com

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM