Správy

FOTO: Dosluhujúci prezident Kiska aj kandidáti na prezidenta Šefčovič a Harabin už odvolili VIDEO

Voľby majú zatiaľ pokojný priebeh. Odvolil napríklad už exprezident Gašparovič, dosluhujúci prezident Kiska, ale aj kandidáti na prezidenta Šefčovič či Harabin.

Zdroj: Dnes24.sk

Slováci si v sobotu volia prezidenta SR. Volebné miestnosti sú otvorené do 22:00 hod. Hlasovať sa dá v 5940 okrskoch, ktoré vytvorilo 2926 obcí. Voľba je dvojkolová, ak nebude prezident zvolený v prvom kole, bude druhé. Naplánované je na 30. marca.

Spolu s rodinami

Do volebných miestností prišli už viacerí kandidáti na post prezidenta SR. Maroš Šefčovič spolu s manželkou Helenou a deťmi odvolil v priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na Dlhých dieloch. Na Gymnáziu Metodova v Bratislave odvolil aj Štefan Harabin, ktorý prišiel s manželkou Gabrielou a očakáva vysokú volebnú účasť. Prezident Andrej Kiska odovzdal v dopoludňajších hodinách svoj hlas v spoločnosti manželky Martiny v rodnom Poprade. Volil aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý novú hlavu štátu volil spolu s manželkou Silviou v Spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát prezidentom Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaný jeho nástupca.

Prezidentské voľby 2019
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM