Aktualizované Eva Mikulová Správy

FOTO: Boli sme sa pozrieť na voľby na sídlisku Luník IX, účasť asi nebude vysoká

Na košickom rómskom sídlisku Luník IX je zapísaných okolo 4400 oprávnených voličov, tretina z nich je vraj v zahraničí a tak voliť neprídu.

Zdroj: Dnes24.sk
Prezidentské voľby na Luníku IX
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Na sídlisku Luník IX., bola dopoludnia pokojná atmosféra. I keď vonku bolo dosť obyvateľov sídliska, volebné miestnosti zívali prázdnotou. V oboch okrskoch sedeli len členovia volebnej komisie, ktorí samozrejme už odvolili skoro ráno.

„Nepredpokladáme vysokú účasť. Prezidentské voľby našich občanov až tak nezaujímajú, ako komunálne,“ povedali nám členovia volebnej komisie.

Oprávnených voličov na Luníku IX. je okolo 4400, z tohto počtu je vraj asi tretina v zahraničí, kde pracujú. Najmä v Anglicku.

„Priebeh volieb je pokojný, bez problémov, žiadosti o voľbu do prenosnej schránky sme nemali, účasť je veľmi slabá,“ zhodnotila pre TASR predsedníčka okrskovej komisie č. 2 Monika Čekanová.

Jedným z mála, ktorý pred 15.00 h prišiel hlasovať, bol 28-ročný Viliam Ficu. „Idem voliť z dôvodu, aby sa to skorumpované Slovensko konečne napravilo, nech nepozerajú len na svoje pupky, ale aj na tých druhých, že ten druhý tiež chce pracovať a žiť ako normálny človek. Ja napríklad hľadám robotu už vyše desiatich rokov a nenašiel som ju. Idem voliť, aj keď neverím tomu, že vláda niečo spraví, lebo jeden je taký istý, ako aj druhý,“ povedal. Zároveň dúfa, že nový prezident by predsa len mohol v niečom pohnúť veci k lepšiemu.

Nezáujem o prezidentské, ale aj iné voľby na Luníku IX vychádza podľa neho z toho, že miestni Rómovia už neveria, že sa ich zlá situácia zmení.

„My ‚Romáci‘ rozmýšľame, či prídeme voliť, či to má nejaký význam, ale ja si myslím, že asi nie, lebo vždy, aj keď budeme voliť, to je jedno koho, vždy budeme len odtláčaní. V prvom rade treba dať ‚Romákom‘ šancu, a keď ju budú mať, tak potom prídu aj voliť,“ konštatoval.

Pred piatimi rokmi bola v prvom kole prezidentských volieb na Luníku IX rekordne nízka, len 1,5-percentná účasť.

Prezidentské voľby na Luníku IX
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM