Správy

FOTO a VIDEO: Zvolenčania si vypestujú vlastnú zeleninu: Na záhonoch priamo medzi domami

Novinka na zvolenskom sídlisku. Vyvýšené zeleninové záhony na Zlatom potoku pomôžu posilniť miestnu komunitu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Zvolenčania si vypestujú vlastnú zeleninu: Na záhonoch priamo medzi domami
7
Galéria
Zdroj: TASR

Na sídlisku Zlatý potok vo Zvolene vybudovali v utorok 10. júla v rámci projektu Mestské včely vyvýšené zeleninové záhony pre obyvateľov okolitých bytových domov. Záhony boli postavené a vysadené spolu s dobrovoľníkmi a budú ďalej slúžiť komunite – najmä deti tu budú môcť pozorovať, ako zelenina rastie a ochutnať ju priamo zo záhona.

Záhony sú súčasťou projektu Mestské včely, ktorý sa vo Zvolene realizuje občianske združenie Živicav spolupráci s mestom Zvolen a Technickou univerzitou vo Zvolene od septembra 2017. Plocha za bytovkami na Zlatom potoku (medzi ulicami A. Hlinku, Podbeľová a Nezábudková) je v rámci projektu ukážkovou plochou, na ktorej sa kosí so zmeneným režimom a v pásoch, aby mohol opeľujúci hmyz nachádzať potravu aj úkryt počas celej sezóny. Na ploche už boli vysadené nektarodajné bylinky.

„Keď som túto krásnu veľkú plochu prvýkrát uvidela, hneď som si predstavila rodiny s deťmi, ktoré tu žijú a využívajú z celej plochy iba malé detské ihrisko, čo je naozaj škoda. Výsadba bylinkového záhona a vytvorenie záhonov na pestovanie nenáročnej zeleniny je ideálnym spôsobom, ako deti naučiť, odkiaľ jedlo pochádza a zároveň posilniť možnosti na stretávanie sa komunity pri zmysluplných aktivitách,“ hovorí krajinná architektka Zuzana Hudeková, ktorá plochu navrhovala. Primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová prišla projekt podporiť osobne: „Záhony prinášajú ľuďom možnosť stretávať sa pri ich údržbe a vzájomne si pomáhať. V istom zmysle ide o návrat k tomu, čo kedysi bežne robili naši starí rodičia.“

Na rozľahlej ploche sa nachádza jedna z najzachovalejších prirodzených lúk vo Zvolene, ktorá v rámci projektu slúži aj na prenos sena so semienkami na ďalšie miesta so zámerom šíriť pôvodné druhy kvitnúcich rastlín pre opeľovače. „Plocha sa kosí v pásoch, kde sa strieda pokosený s nepokoseným pásom, aby mali kvety šancu zakvitnúť a vysemeniť sa. Zároveň sa tak vytvára priestor na detské hry – skrývačku či naháňačku pomedzi pásmi a pozorovanie opeľujúceho hmyzu,“ vysvetľuje Peter Svitek, koordinátor projektu vo Zvolene zo Živice.

Počas výsadby záhona sa na ploche aj ručne kosilo – kedysi bežný spôsob údržby je k rastlinám šetrnejší ako motorové kosačky a umožňuje seno odniesť zvieratám ako krmivo. Takto to robí v rámci projektu miestny farmár zo Zvolena na ploche na Sekieri a kŕmi ním svoje kozy. „Trávu je nutné z plochy odniesť, aby sa pôda príliš neobohacovala dusíkom a aby kvety nevytlačili buriny. Kvitnúce lúky najlepšie rastú na chudobných pôdach a pokiaľ firmy len pokosia a trávu nechajú na mieste, likvidujú pôvodné druhy a plocha stráca svoju hodnotu,“ hovorí Petra Ježeková zo Živice, manažérka projektu Mestské včely.

Pozrite si aj foto a video z tohto nevšedného projektu na zvolenskom sídlisku!

Zdroj: Dnes24.sk
V OBRAZOCH: Obyvatelia Zvolenského sídliska si budú pestovať vlastnú zeleninu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM