Jakub Forgács Správy

Bystričania sa zišli na námestí. Z pódia znelo: Pravdu nezastrelia, VIDEO a FOTO

Námestie SNP zažilo ďalšie zhromaždenie Za slušné Slovensko. Konalo sa vyše rok a pol od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. My sme boli pri tom.

Zdroj: Dnes24.sk

V piatok podvečer sa na bystrickom Námestí SNP začali schádzať ľudia. Krátko po 18:00 totiž odštartovalo zhromaždenie „Za slušné Slovensko (Banská Bystrica): Nezabudneme. Pokračujeme.“ Zorganizovala ho iniciatíva Za slušné Slovensko a občianska platforma Nie v našom meste.

Zhromaždenie odštartoval výpočet udalostí od smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktoré postupne čítali organizátori za zvukov zvonov.

Následne sa na pódiu vystriedali viacerí rečníci. Boli medzi nimi Jakub Pohle, známy aj ako Malý cynik a občiansky aktivista, ktorý svoje vystúpenie začal piesňou a zakončil slovami: „My všetci sme tí, na ktorých sme čakali!“ Následne Inka Krajčovičová prečítala list od Kuciakovcov. „Pravdu nezastrelia,“ písalo sa v ňom.

Pred ľudí predstúpili aj organizátor ZSS Lučenec Krasimír Damjanov, riaditeľka Komunitnej nadácie Zdravé Mesto Beata Hirt, pesničkár Peter Markovský, Ivan Chorvát s vyhlásením spojených iniciatív či mladí študenti, organizátori Klimaštrajku.

Ľuďom na námestí sa prihovorila tiež rómska aktivistka Jolana Nátherová, ktorá v závere svojho príhovoru vyzvala k minúte ticha za zavraždených. Zhromaždenia ukončila hymna Slovenskej republiky.

Pozrite si zábery z protestu „Za slušné Slovensko (Banská Bystrica): Nezabudneme. Pokračujeme.“ na priloženom videu a vo fotogalérii!

V OBRAZOCH: Za slušné Slovensko opäť vyšli ľudia na bystrické námestie
28
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM