Správy

Americké clo na oceľ a hliník: Čo to znamená pre známu žiarsku fabriku?

Na oficiálnej návšteve Slovalca hovoril premiér Pellegrini aj o zavedení amerického cla na oceľ a hliník v súvislosti so žiarskou výrobou.

Ilustračný obrázok k článku Americké clo na oceľ a hliník: Čo to znamená pre známu žiarsku fabriku?
Zdroj: TASR

Zavedenie amerického cla na oceľ a hliník nebude mať na výrobu hliníka v žiarskom závode Slovalco žiadny vplyv. ,,Naopak, spoločnosť stále pracuje na tom, aby zvyšovala svoju kapacitu, udržala náskok, ktorý má oproti svojim konkurentom, a preto sa o pracovné miesta tu v Žiari nad Hronom nebojím," uviedol vo štvrtok po návšteve závodu premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Väčšina výroby ide za hranice

Takmer 28 % výroby žiarskeho Slovalca ostáva na Slovensku, zvyšok ide do európskych krajín, ako Poľsko, Maďarsko, Taliansko, Česká republika a Rakúsko. ,,Európska únia ako celok je dovozcom hliníka, to znamená, Európska únia spotrebováva viacej hliníka, ako sa ho na európskej pôde vyrobí, a to je dobrým predpokladom na to, že nemáme problém umiestňovať výrobu a už vôbec nie výrobu zo žiarskeho závodu," podotkol v tejto súvislosti premiér.

Naopak, závodu sa podľa jeho slov skôr dotkli sankcie, ktoré USA zaviedli voči niektorým predstaviteľom Ruskej federácie, oligarchom a podnikom. ,,Z toho titulu napríklad Slovalco nesmie nakupovať svoju základnú surovinu od ruských spoločností alebo od najväčšieho výrobcu hliníka na svete, pretože by tým porušili tieto sankcie," dodal Pellegrini.

Slovalco zamestnáva 500 ľudí

Žiarske Slovalco patrí vďaka svojej technológii a riadiacim procesom medzi najmodernejšie hlinikárne v Európe s ročným obratom 400 miliónov eur, v závislosti od LME (ceny, ktorú stanovuje londýnska burza kovov). Ročne vyrobí približne 170 000 ton primárneho hliníka a takmer 200 000 ton hliníkových produktov určených pre ďalšie spracovanie. V spoločnosti je v súčasnosti zamestnaných 500 ľudí. Majoritným vlastníkom spoločnosti Slovalco je nórsky koncern Hydro, jeho divízia Hydro Aluminium AS vlastní 55,3 % akcií, zvyšok akcií vlastní spoločnosť ZSNP.

Foto: ilustračné

ĽUDIA O PRÁCU NEPRÍDU Hlinikáreň v Žiari nad Hronom je jediným producentom hliníka na Slovensku a zamestnáva okolo 500 ľudí. Zavedenie ciel, o ktorých sa dnes toľko diskutuje, komplikuje situáciu mnohým firmám. Našťastie tu to tak nebude. Firma sa môže pochváliť 25-timi rokmi ekologickej produkcie hliníka či vysokými mzdami pre svojich zamestnancov. Zároveň je to najväčší odberateľ elektrickej energie v štáte a našou úlohou s ministrami je podporovať túto a ďalšie firmy v regiónoch. Keď sa bude dariť im, bude sa dariť aj regiónu. 👍🏻👷🏻‍♂️👷🏼‍♀️ #slovalco #ziarnadhronom #hlinik #slovensko #region #premiernacestach #primeminister #slovakrepublic

A post shared by Peter Pellegrini (@peter_pellegrini) on

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM