Správy

FOTO a VIDEO: V Košiciach boli v akcii farmári. Protest na poľnohospodárskych strojoch!

V Košiciach sa dnes popoludní zišli farmári. V našom meste zrealizovali protest na poľnohospodárskych strojoch. Prinášame aj zábery.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: V Košiciach boli v akcii farmári. Protest na poľnohospodárskych strojoch!
13
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

V našom meste to bolo dnes rušnejšie než obvykle. Postarali sa o to farmári v rámci traktorového protestu. Ten sa dnes konal aj v rôznych ďalších kútoch našej krajiny od západu až po východ. Uskutočňoval sa formou zorganizovanej jazdy traktormi a inými strojmi, ktoré sa môžu pohybovať po cestách I. triedy. Zúčastniť sa ho však mohli ľudia aj osobnými automobilmi.

Organizátori ešte pred jeho konaním informovali, že týmto protestom, ktorý, ako sme už uviedli, sa konal na viacerých miestach Slovenska, podporujú jednak protest Za slušné Slovensko a tiež aj ich požiadavky z Košickej výzvy.

A to napríklad „vytvoriť nezávislý vyšetrovací tím so zapojením vyšetrovateľov z Európskej únie na vyšetrenie subvenčných podvodov a trestných oznámení pochádzajúcich od poľnohospodárov, prijať zákon 140/2014 Z. z., kde bude ukotvené obmedzenie nadobúdania pôdy podľa výmery a len pre fyzické osoby s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, prehodnotiť, či zrušiť zmluvy Slovenského pozemkového fondu s doterajšími užívateľmi a zaviesť riadne, korektné a transparentné pravidlá prideľovania pôdy tak, aby sa k pôde SPF prednostne dostali miestni mladí a malí poľnohospodári.“

V Barci na čerpacej stanici sa začali farmári na poľnohospodárskych strojoch zhromažďovať pred 14-tou hodinou. Poľnohospodárov na traktoroch postupne pribúdalo, spoločný výjazd sa však napokon z avizovaného štartu o 14:00 hod presunul až na približne 14:45 hod.

VIDEO: Takto v Košiciach vyrazili farmári na svoju protestnú jazdu
1
Galéria

V kolóne po odštartovaní bolo k videniu zhruba 20 poľnohospo­dárskych strojov. Nechýbali traktory, k protestujúcim sa však pridali aj vodiči áut, ktorí svoje názory prezentovali na rôznych transparentoch. Protestujúci sa vydali smerom do centra mesta, podobne, ako tomu bolo aj počas predošlého protestu. Napriek vopred avizovanej trase z Košíc až do Prešova, napokon farmári protestovali len v Košiciach. Podľa organizátora protestu Jaroslava Jánoša sa tak stalo z dôvodu, že sa im v Prešove nepodarilo dohodnúť s políciou.

Pozrite si v našich priložených galériách aj zábery zo spomínaného protestu.

OBRAZOM z Košíc: Pozrite si zábery z traktorového protestu
13
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM